• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»"Φωτιά" σε τσίπουρο και τσικουδιά έβαλε η Κομισιόν
Ειδήσεις

"Φωτιά" σε τσίπουρο και τσικουδιά έβαλε η Κομισιόν

3 Σεπτεμβρίου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για αυξημένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά τάσσεται η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, σε τσικουδιά και τσίπουρο αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης μέχρι και 18 φορές πάνω από τον σημερινό φόρο, εξισώνοντάς τον με τον ΕΦΚ των ακριβών εισαγόμενων ποτών, όπως το ουίσκι. Η Κομισιόν επικροτεί αυτήν την απόφαση για λόγους ανταγωνισμού, αναφέρει το in.gr

Την σχετική ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνος για την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της απόφασης θα έχει «ολέθριες συνέπειες για τους διήμερους αποσταγματοποιούς και τους αμπελουργούς (με άδειες απόσταξης) της χώρας μας».

Η δε απάντηση του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σχολιάζεται με οργή από το ΚΚΕ, που χαρακτηρίζει «προκλητική την τοποθέτηση της Επιτροπής, ότι ‘δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας’».

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά» τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ, «ότι όλα τα όργανα της ΕΕ (επιτροπή, δικαστήριο κλπ) είναι ευθυγραμμισμένα στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ότι η ΕΕ βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ποτοβιομήχανων και των μεγαλοεισαγωγέων αλκοολούχων ποτών, που από καιρό είχαν στοχοποιήσει το καθεστώς φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητώντας επανειλημμένα την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους».

«Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις διάφορες προτάσεις που ακούγονται για «κατάθεση φακέλου στην ΕΕ, ανάλογου με αυτόν του ούζου», καθώς ακόμα και αν η φορολόγηση του τσίπουρου/τσικουδιάς εξισωθεί με του ούζου, πάλι η επιβάρυνση θα είναι υπέρμετρη (εννιαπλασιασμός σε σχέση με τον σημερινό κατ’ αποκοπή φόρο). Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αυταπάτη ή επανάπαυση. Σήμερα η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους και ο οργανωμένος αγώνας ώστε η απόφαση να μην εφαρμοστεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η απάντηση Μοσκοβισί

«Η Επιτροπή οφείλει να εξασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ΕΕ, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς.» αναφέρει στην απάντησή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και προσθέτει:

«Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Επιτροπή κατά Ελλάδας (Τσίπουρο).»

» Το Δικαστήριο συμφωνεί με την Επιτροπή ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, διότι η οδηγία 92/83/ΕΟΚ και η οδηγία 92/84/ΕΟΚ δεν προβλέπουν τους εν λόγω μειωμένους συντελεστές, και διότι τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις προαναφερόμενες οδηγίες»

«Όσον αφορά τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρίνισε εκ νέου ότι μια εθνική παράδοση δεν μπορεί από μόνη της να απαλλάξει τα κράτη μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού Δικαίου.»

» Κατά την άποψη της Επιτροπής, η προστασία της κληρονομιάς των κρατών μελών, μεταξύ άλλων, με τη χρήση μέτρων που ευνοούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς, θα πρέπει να επιδιώκεται με μέσα που είναι σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και αποφεύγουν τις διακρίσεις εις βάρος προϊόντων της αλλοδαπής.»

» Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας», κατέληξε ο Επίτροπος.

τσίπουρο
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑυτοί είναι οι εννιά μνηστήρες για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Όλα τα ονόματα
Next Article Με φοροελάφρυνση - έκπληξη πάει Βόρεια ο Μητσοτάκης

Related Posts

ΕΤΑΔ: Αναβαθμίζει την εμπειρία για τους επισκέπτες στο Αχίλλειο Μουσείο

18 Αυγούστου, 2025

Ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο στα Γρεβενά

18 Αυγούστου, 2025

COSMOTE TELEKOM: Φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις ΑΙ συσκευές T Phone 3 και Τ Tablet 2

18 Αυγούστου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.