• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Uncategorized»Φόροι ρεκόρ και «βουτιά» στις επενδύσεις "τορπιλίζουν" το... δείγμα ανάπτυξης
Uncategorized

Φόροι ρεκόρ και «βουτιά» στις επενδύσεις "τορπιλίζουν" το... δείγμα ανάπτυξης

5 Δεκεμβρίου, 2017Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Λάθος πολιτική ή λάθος υπολογισμοί; Στο υπουργείο Οικονομικών λένε λίγο-πολύ πως ... «κάποιο λάθος θα 'γινε» και δεν πρόλαβαν να προσμετρηθούν κάποιες επενδύσεις ή άλλα στοιχεία.

Όπως διέρρεαν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ' τρίμηνο του 2017 «το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017. Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017», αναφέρει το newmoney.gr.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός προέβλεπε για φέτος Ανάπτυξη 2,7%, αλλά η πορεία που έχει πάρει δείχνει 1,6% ή και ακόμα χαμηλότερα στο 1,4%, όπως φοβούνται στο ΥΠΟΙΚ. Δηλαδή σε 12 μήνες φαίνεται να «χάθηκε» 1,1%-1,3% του ΑΕΠ ή... η μισή Ανάπτυξη.

Για να επιτευχθεί Ανάπτυξη 1,6% το 2017, όπως επισήμως επιμένει ακόμα το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει είτε να «τρέξει» το δ΄τρίμηνο με ρυθμούς αύξησης πάνω από 3% (που έχει πολλά χρόνια να γίνει), είτε η αύξηση 1,3% του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε για το γ΄τρίμηνο να «διορθωθεί» και να διπλασιαστεί σε 2,6%, ενώ και το δ΄τρίμηνο στη συνέχεια να κλείσει με αύξηση 2% -όπως δηλαδή έχει επανειλημμένως προβλέψει ο Πρωθυπουργός.

Τι μπορεί όμως τελικά να έχει πάει λάθος και να έπεσε τόσο χαμηλά η Ανάπτυξη;
Να μην μπήκαν στα κρατικά ταμεία 6,260 δισ. ευρώ έμμεσοι: στον υπολογισμό του ΑΕΠ της χώρας μετράνε (αυξητικά μάλιστα) οι φόροι που επιβλήθηκαν στην αξία των προϊόντων που παρήχθησαν. Στο 3ο τρίμηνο του 2017 παρατηρείται ρεκόρ φόρων, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό συνέβαλαν αφενός οι αυξήσεις έμμεσων φόρων που επεβλήθησαν φέτος, αλλά και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος το καλοκαίρι.

Να μην μειώθηκαν 8,5% οι επενδύσεις στη χώρα μας: ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έπεσε στο ναδίρ, στα 4,835 δισ. ευρώ. Αν και δύσκολο ίσως να το πιστέψει κανείς, τέτοιο ύψος επενδύσεων συγκρίνεται μόνον με τα 4,748 δισ. που καταγράφησαν το «μαύρο καλοκαίρι» του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα του Grexit και έκλεισαν οι τράπεζες της χώρας.

Αυτό λέγεται «Ανάπτυξη»
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%. Η περικοπή δαπανών και η στάση πληρωμών οδήγησε και στο υπερπλεόνασμα, μέρος του οποίου διανέμεται τις ημέρες αυτές.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%. Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην έλευση ξένων επενδύσεων. Έναν κατάλογο από αυτές παρέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου για να υποστηρίξει, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, πως είναι εφικτό η Ανάπτυξη να φτάσει τελικά φέτος το 1,6%: Blackrock, Blackstone, Fortress, NC Capital, York Capital, Hines, Calamos Group, Philip Morris International, Anchorage Capital Group, Mount Kellett Capital Management, Cheniere Energy, Gaslog Ltd, Onex Shipyards.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%) αλλά και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑποσύρουν την τροπολογία για την απεργία
Next Article Spiegel: Ελπίδες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την εκλογή Σεντένο

Related Posts

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κλήρωση την Παρασκευή 13/6/2025

13 Ιουνίου, 2025

Metlen – ElvalHalcor: Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενεργειακό κόστος

13 Ιουνίου, 2025

UBS: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες παρά το ράλι - Οι τιμές στόχοι

10 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.