• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»2025: Αβεβαιότητα στο Διεθνές Περιβάλλον και ανθεκτικότητα της Ελληνικής Οικονομίας
Opinion

2025: Αβεβαιότητα στο Διεθνές Περιβάλλον και ανθεκτικότητα της Ελληνικής Οικονομίας

31 Μαρτίου, 2025Updated:31 Μαρτίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Οι προοπτικές για την εξέλιξη της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2025 είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, επιχειρήσεις του Ισραήλ σε Λιβανό και Γάζα, εκθρόνιση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία ), τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την κυβερνητική αστάθεια σε Γαλλία και Γερμανία, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις Πολιτικές που αφορούν την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος κα.

Του Αντώνη Ζαίρη*

Μερικά δε από τα επίμαχα ζητήματα που αναφύονται στην ανάλυση του παγκόσμιου σκηνικού και συνιστούν, σε ένα βαθμό, λόγο αβεβαιότητας για τη χρονιά που θα διανύσουμε, έχουν να κάνουν: Πρώτον, με την αξιοποίηση και ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και των συστημάτων αυτοματοποίησης που συντελούν σημαντικά στην κούρσα της παγκόσμιας ανάπτυξης Δεύτερον, με το ύψος των επενδύσεων στην Κβαντική υπολογιστική και τις υποδομές 5G που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα Επιχειρήσεων και Καταναλωτών.

Τρίτον, με την ταχύτητα μετάβασης σε αναλώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι περιβαλλοντικές πιέσεις των Κυβερνήσεων οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη βέβαια οι Επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη έχουν να προσφέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Οικονομία.

Τέταρτον, με την προοπτική του Παγκοσμίου Εμπορίου και τις εντάσεις στις σχέσεις των μεγάλων Οικονομιών της Κίνας και των ΗΠΑ σε περίπτωση που υλοποιηθεί στην πράξη η δέσμευση του νέου Αμερικανού Προέδρου για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα Τρίτων Χωρών. Σε αυτή την περίπτωση εφαρμογής Πολιτικών Προστατευτισμού η ανασχεδίαση των εφοδιαστικών αλυσίδων στη διακίνηση προϊόντων κρίνεται απαραίτητη.

Πέμπτον, με την απειλή του παγκόσμιου Πληθωρισμού και του υψηλού δημόσιου χρέους να παραμένει ορατή για πολλές ανεπτυγμένες Οικονομίες . Το παγκόσμιο χρέος υπολογίζεται στα 100 τρις USD δηλαδή στο 93% του ΑΕΠ ενώ ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,9% το 2025 από 5% το 2024 και 6,5% το 2023 (Global Economic Outlook) με πολλούς όμως άγνωστους Χ όσον αφορά την πορεία του, πχ τιμές ενέργειας και επίμονος πληθωρισμός σε ορισμένες Χώρες.

Όσον αφορά τώρα την Ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται να έχει δυναμικά χαρακτηριστικά ενώ στην Ευρώπη η οικονομική δραστηριότητα να εμφανίζεται συγκρατημένη με πρόβλεψη ανάκαμψης στο 1,7%. Συνολικά η παγκόσμια Ανάπτυξη θα κινηθεί εντός του 2025 στα επίπεδα του 2,7% και 2,8% (0,2 μονάδες αυξημένη από τα επίπεδα του 2024).

Έκτον, με τους ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς που αναμένεται να αναπτυχθούν οι αναδυόμενες οικονομίες πχ Ινδία, Ινδονησία και να συμμετέχουν δυναμικά στη μεγέθυνση του Παγκοσμίου ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά η Κίνα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης και στην παγίωση του προφίλ του παγκόσμιου τεχνολογικού Ηγέτη που καλλιεργεί εξάλλου συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Αν επανέλθουμε τώρα στις προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία το 2025, αυτές είναι επίσης συνάρτηση της πορείας τόσο της Παγκόσμιας όσο και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με δυναμικές ωστόσο μεταβλητές αφενός, τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας και αφετέρου, τη συνέχιση της άσκησης υπεύθυνης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής σταθερότητας για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων που βοηθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους το οποίο αναμένεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης (μεταξύ 2%-3%) και των χαμηλότερων επιτοκίων για ορισμένα δάνεια.

Από την άλλη, ενώ οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) ενισχύουν δυναμικά την οικονομία ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, οι υποδομές και η ψηφιακή τεχνολογία, αντίθετα οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αυτές που θα χρηματοδοτούσαν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (7% του ΑΕΠ) δίχως αναγκαστική προσφυγή σε δανεισμό που επί της ουσίας αντανακλά το υπερμεγέθες πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας που είναι η υστέρηση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών, κάτι που αναγκάζει τη χώρα μας να προσφεύγει σε δανεισμό για να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης σε σχέση με την αδύναμη εγχώρια παραγωγή.

Η περιορισμένη παραγωγική βάση της οικονομίας αντανακλά το εσωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα πρέπει να αλλάξει και στο οποίο οφείλεται και η μεγάλη υστέρηση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Παρόλα αυτά η Ελληνική Οικονομία στη μεγάλη της εικόνα παραμένει ισχυρή και ανθεκτική με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, Δημοσιονομική συνέπεια στην τήρηση στόχων ,πρωτογενή Πλεονάσματα ,ελεγχόμενο Πληθωρισμό και ανεργία σε επίπεδα κάτω του 10%.

Η μετάβαση σε περισσότερο πράσινες μορφές ενέργειας θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων επενδύσεων ενώ η άμεση ψηφιοποίηση στον δημόσιο τομέα θα συντελέσει καθοριστικά στην βελτίωση της Παραγωγικότητας.

* O Αντώνης Ζαΐρης είναι Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ και Μέλος της Ένωσης Αμερικάνων Οικονομολόγων (ΑΕΑ)

Ζαΐρης
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠρωτιά στην Ευρώπη χάρη στο δίκτυο 5G+ της COSMOTE
Next Article ΟΠΑΠ: Η νέα Ανώτατη Διοικητική Ομάδα της εταιρείας

Related Posts

Τι είδους Φιλεθευρισμός;

13 Ιουνίου, 2025

Πόθεν έσχες

13 Ιουνίου, 2025

Συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα: Εθνική αποτυχία η εθνική ευκαιρία;

12 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.