• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»7 προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου
Ειδήσεις

7 προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου

10 Ιανουαρίου, 2018Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Μένοντας πιστός στις θέσεις του για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, ο ΣΕΒ επιχειρεί να διευρύνει τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων, προσθέτοντας σημεία συνεννόησης στρογγυλεμένα και σίγουρα όχι ακανθώδη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει με όλους τους τρόπους ότι τάσσεται υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και επιθυμεί να εξακολουθήσει ο κατώτατος μισθός να ορίζεται από το κράτος. Αντίθετα, η ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ επιθυμούν ο κατώτατος μισθός να συμφωνείται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Αυτό που τονίζει ο ΣΕΒ είναι ότι φοβάται την επιστροφή στις στρεβλώσεις του παρελθόντος, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα. «Η αναβίωση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων σε νέες βάσεις πρέπει να δίνει προτεραιότητα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την παραγωγή διεθνώς εμπορευσίμων προϊόντων και υπηρεσιών», υπογραμμίζει σε ανάλυση του ο ΣΕΒ. Μάλιστα τονίζει πως η συναίνεση γύρω από τον παραπάνω όρο «αποτελεί συνθήκη επιβίωσης για την Ελληνική οικονομία, προκειμένου η ανάκαμψη να πάψει να είναι εύθραυστη και θεμελιώδεις διαρθρωτικές προκλήσεις στη λειτουργία κράτους και αγοράς να θεραπευθούν».

Ωστόσο, η ΓΣΕΕ έχει απαντήσει ότι, παρά την εσωτερική υποτίμηση, με δραματική μείωση των μισθών, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει οριακά βελτιωθεί.

Σε επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους ο ΣΕΒ στο πλαίσιο των επικείμενων συναντήσεων για τη διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ του 2018 που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, παραθέτει επτά άξονες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας της Ελληνικής αγοράς εργασίας και θα ανοίξει το δρόμο για τις αναγκαίες αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. «Στην πράξη», όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, «αυτό θα ενεργοποιήσει το Βήμα Συνεργασίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 8 της ΕΓΣΣΕ 2008, αλλά και σύμφωνα με το πνεύμα της κοινής Δήλωσης των Ευρωπαίων Κοινωνικών Εταίρων στο Gothenburg. Η έναρξη και κατάληξη ενός τέτοιου δομημένου διαλόγου με ουσιαστικές συναινέσεις γύρω από τους 7 προτεινόμενους άξονες, θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας της Ελληνικής αγοράς εργασίας και θα ανοίξει το δρόμο για τις αναγκαίες αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Οι επτά όροι που παραθέτει και αναλύει ο ΣΕΒ είναι:

1. Το Μέλλον της Εργασίας.
2. Επανεκκίνηση Επιχειρήσεων - Διάσωση Θέσεων Εργασίας.
3. Δίκαιη και ανταποδοτική ασφάλιση εργαζομένων: Σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.
4. Χρηματοδότηση του Συστήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, των Συνδικαλιστικών Φορέων και των Ινστιτούτων τους.
5. Διαιτησία: Συμφωνία για ένα νέο Σύστημα.
6. Σύσταση Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης (ΔΣΕ 144).
7. Συμφωνία Πλαίσιο με Κατευθυντήριες Γραμμές για Αποτελεσματικές Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.

ΣΕΒ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΈρχονται αλλαγές στην αδειοδότηση των αρτοποιείων
Next Article ΣΚΡΑΤΣ: 4.849.091 ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα

Related Posts

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Ταϊβάν: Γιατί βάζει στη «μαύρη λίστα» τις κινεζικές Huawei και SMIC

16 Ιουνίου, 2025

ΕΤΑΔ: Παράδοση του Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής στο νέο μισθωτή

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.