70 κακουργηματικές διώξεις για τα δάνεια της PROBANK

0

Ζημία άνω των 64 εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια που δόθηκαν την περίοδο 204-2011 χωρίς εξασφαλίσεις από την PROBANK σε βάρος της τράπεζας εντόπισε η εισαγγελική έρευνα που καταλήγει στην απαγγελία κατηγοριών για κακουργηματική απιστία σε πάνω από 70 άτομα, υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας.

Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Τον Ιούλιο του 2013 η τράπεζα κατέβασε ρολά και χωρίστηκε σε «καλή» και «κακή», πήρε τον δρόμο της εξυγίανσης και το «υγιές» τμήμα της κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα.

Έναν χρόνο αργότερα, μία ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στα χέρια των Αρχών, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα χορηγούσε επισφαλή δάνεια, έμελλε να ανοίξει μία προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελενη Ράϊκου. Την αρχή έκανε ο επίκουρος εισαγγελέα Γ. Δραγάτση για τη βασιμότητα των όσων αναφέρονται σε αυτή.

Στη συνέχεια τα ηνία της έρευνας πήρε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, ο οποίος κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας, προκειμένου να ελέγξει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των δανείων που δόθηκαν από τα στελέχη της τράπεζας. Ο έλεγχος έγινε σε 50 από τα μεγαλύτερα δάνεια, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.

Οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή παραδόθηκαν στα χέρια των εισαγγελέων τον Δεκέμβριο του 2015 και σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις σελίδες τους δείχνουν επισφάλειες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα «επί ζημία της περιουσίας της τράπεζας, πράξεις και παραλείψεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα της απιστίας από υπαλλήλους και εκπροσώπους της τέως Probank».

Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο του ειδικού εκκαθαριστή σε 50 από τα μεγαλύτερα δάνεια διαπιστώθηκε ότι οι επισφάλειες αφορούν σε 36, με τη ζημία της τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, η ανάκριση μπορεί να συνεχίσει τον έλεγχο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν και άλλα δάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις, καθώς η έρευνα της προκαταρκτικής εξέτασης έκανε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι τώρα έρευνα:
• Δόθηκε δάνειο 18 εκατ. ευρώ σε γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων τον Δεκέμβριο του 2009, παρά το γεγονός ότι σε εισηγητικό σημείωμα της τράπεζας υπήρχαν δυσμενή για τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα οικονομικά στοιχεία και είχαν διατυπωθεί προβληματισμοί για την εξόφληση του εν λόγω δανείου, οι οποίοι αποδείχθηκαν τελικώς βάσιμοι.

Τελικά, το δάνειο τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε σε οριστική καθυστέρηση επί ζημία της τράπεζας στο ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ.

• Άλλη εταιρεία ένδυσης πήρε δάνειο 9 εκατ. ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και ενώ στα στοιχεία των φακέλων του δανείου δεν υπήρχαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

• Το 2010 δόθηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2011, παρότι υπήρχαν αντιρρήσεις, δόθηκε και επαγγελματικό δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Το 2013 το δάνειο μπήκε σε οριστική καθυστέρηση.

• Επίσης επισφαλή δάνεια χορηγήθηκαν μεταξύ άλλων σε ασφαλιστική εταιρεία που έχει πλέον κλείσει, αλλά και σε κατασκευαστική εταιρεία.

Η Probank ιδρύθηκε το 2001 και το καλοκαίρι του 2013 αριθμούσε πάνω από 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η ίδρυσή της ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας τραπεζικών στελεχών με πείρα στον κλάδο. Αρχικά, στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχαν 703 μέτοχοι, επιχειρηματίες, ιδιώτες και τραπεζικοί υπάλληλοι, με μέγιστο ποσοστό 5%.

Share.

Comments are closed.