Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορωνοϊού

0

Ένα μεγάλο ερώτημα για τον κορωνοϊό είναι εάν και κατά πόσον θα βοηθήσει το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τον θερμότερο καιρό - όπως γίνεται π.χ. με τη γρίπη η απάντηση είναι αισιόδοξη.

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός*

«Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται παρόμοια με τη γρίπη- υπο μορφήν μικρών σταγονιδίων στον αέρα, οπού οι ιοί χάνουν τη μολυσματικότητά τους επειδή τα μόρια χάνουν τη δομική τους συνοχή, λόγω της θερμότητος και της ηλιακής ακτινοβολίας» σημειώνει ο Σαβίζ Σαφαριάν, καθηγητής ιατρικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συνεχίζει.

«Τα φυσικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης των σταγονιδίων σε διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες υγρασίας επηρεάζουν τη μολυσματικότητά του κορωνοϊού».

Ο Σαφαριάν, μαζί με τον γιατρό Μάικλ Βερσίνιν, έχουν λάβει χρηματοδότηση από το NSF (National Science Foundation) των ΗΠΑ για να μελετήσουν το πώς το εξωτερικό περίβλημα του ιού μαζί με τις ακτίνες(τις εξοχές που βλέπουμε στις εικόνες του κορωνοϊού, που είναι πρωτεΐνες) αντιδρά στις μεταβολές θερμοκρασίας και την ακτινοβολία. Συνεπώς εάν οι ακτίνες (πρωτεΐνες) δεν προσδεθούν γερά και δεν διεισδύσουν οι κορωνοϊοί στα κύτταρα του ανθρώπου, η μόλυνση δεν θα μεταδίδεται.

Σημειώνεται πως οι ιοί δεν μπορούν να «κάνουν κάτι» μόνοι τους, καθώς έχουν ένα απλό περίβλημα με γενετικές «οδηγίες» στο εσωτερικό τους: Όταν ένας κορωνοϊός εισέλθει στα κύτταρα ενός ανθρώπου, τα χρησιμοποιεί για να αναπαράγεται.

Παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία είναι καλοκαίρι και εκεί ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται, πιστεύεται ότι στο δικό μας καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία στο ορατό και στο υπεριώδες, την αυξημένη υγρασία, το γεγονός ότι θα έχει παραμείνει στις χώρες της Μεσογείου για περισσότερο από είκοσι εβδομάδες ο κορωνοϊός και επιπλέον με τα φάρμακα που θα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τότε έχουμε την βεβαιότητα ότι η ζωή θα έχει ομαλοποιηθεί.
Αυτό συμβαίνει γενικά με τους ιούς και τους γνωστούς κορωνοϊούς {SARS και MERS}.

Οι καθηγητές Qasim Bukhari και Yusuf Jameel, από το Massachusetts Institute of Technology, USA ανέλυσαν περιοχές του πλανήτη που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και διαπίστωσαν ότι το 90% των μολύνσεων, συνέβαινε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου και σχετικά υψηλή υγρασία μεταξύ 4και 9 gr ανά κυβικό μέτρο.

* Διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College και πρώην Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Share.

Comments are closed.