Νορβηγία: Ιστορικό ρεκόρ ανεργίας στη χώρα

0

Το ποσοστό της ανεργίας στη Νορβηγία αυξήθηκε στο 15,4%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εργασίας και πρόνοιας NAV, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

O αριθμός αυξήθηκε από το 14,7% στις 31 Μαρτίου, καθώς η οικονομία παρέλυσε λόγω των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον περασμένο μήνα, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνουν εκτάκτως πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των παιδικών σταθμών, οδηγώντας την οικονομία σε καθοδική περιδίνηση και προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.

«Η ανεργία είναι υψηλότερη στον τουρισμό και τον κλάδο των μεταφορών, με το 26,9% του εργατικού δυναμικού να καταγράφεται ως άνεργο», ανέφερε σε ανακοίνωση η NAV, στη Νορβηγία.

Αν και πολλές θέσεις εργασίας στη Νορβηγία καταχωρούνται ως προσωρινές, όπως στα εστιατόρια και τις αεροπορικές εταιρίες, που αναμένεται να επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους όταν αρθούν εν τέλει τα μέτρα περιορισμού, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι πολλές επιχειρήσεις μπορεί να πασχίσουν για να ανακάμψουν.

«Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον ιστότοπο του Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Πλήγμα οι τιμές πετρελαίου για την οικονομία της Νορβηγίας
Η Νορβηγία, κορυφαία χώρα παραγωγής πετρελαίου και αερίου, πλήττεται επίσης από το κραχ στην τιμή του αργού, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της, ενώ ο συγκεκριμένος κλάδος έχει επίσης ανακοινώσει απολύσεις. Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως προτίθετο να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου εν όψει της νέας πραγματικότητας. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα εάν θα τροποποιήσει τα μέτρα περιορισμού, που αυτή τη στιγμή ισχύουν έως τις 13 Απριλίου.

Share.

Comments are closed.