Κορωνοϊός: Άρση μέτρων στις φυλακές

0

Σε αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό στις φυλακές προχωράει από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα της λειτουργίας του νέου Καταστήματος Κράτησης Δράμας, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, αλλά και της Πειθαρχικής Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας στον Δομοκό Φθιώτιδας.

Το Κατάστημα Κράτησης Δράμας παραδίδεται επίσημα στις 4 Ιουνίου και η λειτουργία της, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο, ανοίγει το δρόμο και για την Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού, (η οποία έρχεται ως συνέχεια των πολυσυζητημένων φυλακών Γ΄ Τύπου), που εκτιμάται ότι θα ανοίξει με τη νέα της μορφή το πολύ 15 μέρες μετά.

Ήδη υπολογίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για την τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν απόλυτη αποκοπή των κρατουμένων από το εξωτερικό περιβάλλον και θα αποτρέπουν τυχόν απόπειρα απόδρασης.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, ανάσα στο θέμα της συμφόρησης αναμένεται να δώσουν και 200 θέσεις στην πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, που διαμορφώθηκε για να υποδεχθεί τυχόν κρούσματα κορωνοϊού και θα λειτουργήσει ως παράρτημα της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού προκειμένου να μετάγονται κρατούμενοι των Καταστημάτων Κράτησης για τις δίκες τους.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα λόγω κορωνοϊού συζητήθηκε η απελευθέρωση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένους όρους, περίπου 1.000 κρατουμένων με πολύ ελαφριές παραβάσεις, αλλά δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού σε κανένα κατάστημα κράτησης της χώρας και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξουν», δήλωσε η κ. Νικολάου και συμπλήρωσε: «Η θέση σε λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας όπως και της πτέρυγας του Κ.Κ. Κορυδαλλού ΙΙ θα λύσει σημαντικά το πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών».

Σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των μέτρων, όπως είπε η κυρία Νικολάου, ήδη από τις 11 Μαΐου ξεκίνησε η λειτουργία της Γ’ Λυκείου για όσους μετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης στα Καταστήματα Κράτησης, ενώ από αύριο θα επιτρέπονται τα εξής:

Κατ΄ εξαίρεση μεταγωγές σε δικαστήρια (δίκες που παραγράφονται, λήξη 18μηνης προσωρινής κράτησης κ.λ.π.) και μεταγωγές που πραγματοποιούνται εκτάκτως για λόγους ασφαλείας.

Επιτρέπονται τα κλειστά επισκεπτήρια.

Οι άδειες του προσωπικού.

Η εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού.

Η λειτουργία των Γυμνασίων και των υπόλοιπων δύο τάξεων του Λυκείου, καθώς και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, των ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Καταστημάτων Κράτησης και του Ι.Α.Α. Βόλου.

Από 29/5/2020 σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επιτρέπονται:

· Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και λοιπές εκδηλώσεις.

· Οι μεταγωγές κρατουμένων για ιατρικές εξετάσεις.

· Οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, με πρώτο θέμα τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές.

Επίσης, όπως λέει η κυρία Νικολάου, όταν οι συνθήκες και οι μετρήσεις το επιτρέψουν, θα ακολουθήσει άρση όλων των υπολοίπων μέτρων ( ελεύθερα επισκεπτήρια, τακτικές άδειες κρατουμένων ).

Η αποκλιμάκωση των μέτρων γίνονται με βάση τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ θα γίνονται τεστ για κορωνοϊό σε όλους του νεοεισερχομένους κρατούμενους, στο σωφρονιστικό προσωπικό και σε όσους μπαίνουν για ελέγχους στους χώρους κράτησης.

Share.

Comments are closed.