ΠΟΥ: Μέχρι μέσα Ιουνίου θα ξέρουμε για την υδροξυχλωροκίνη

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποσχέθηκε μια γρήγορη επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη και τη δράση της έναντι του κορωνοϊού που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. ΠΟΥΗ νέα αυτή διευκρίνηση του ΠΟΥ δόθηκε έπειτα από ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που οδήγησαν τον Οργανισμό να αναστείλει τη χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας σε μια δοκιμή σε ασθενείς με κορονοϊό. Οι διευκρινίσεις ήρθαν αφότου η Βραζιλία ανακοίνωσε πως συνεχίζει τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς, παρά τις συστάσεις ΠΟΥ.

Το φάρμακο που λαμβάνει προληπτικά ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι διαφημίζουν την υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θεραπεία κατά του κορωνοϊού, αλλά ο ΠΟΥ ζήτησε χθες χρόνο αναστέλλοντας προσωρινά τη δοκιμή του φαρμάκου στη δοκιμή που πραγματοποιεί.

Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ.

Τελική απόφαση για την υδροξυχλωροκίνη στα μέσα Ιουνίου
«Μια τελική απόφαση σχετικά με τη βλάβη, το όφελος ή την έλλειψη οφέλους της υδροξυχλωροκίνης θα ληφθεί μόλις τα στοιχεία εξεταστούν από το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση. «Αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

Όσοι χιλιάδες ασθενείς στις 17 χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη έχουν ήδη ξεκινήσει την χρήση υδροξυχλωροκίνης, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, δήλωσε ο ΠΟΥ. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ασθενείς στην επονομαζόμενη δοκιμή Αλληλεγγύης θα λάβουν άλλες θεραπείες που αξιολογούνται όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Science και το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra (AbbVie's Kaletra /Aluvia).

Δοκιμές υδροξυχλωροκίνης στις ΗΠΑ
Ξεχωριστές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε 440 ασθενείς στις ΗΠΑ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, συνεχίζονται παρά την αναστολή δοκιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού. Ο γνωστός Γάλλος επιδημιολόγος, Ντιντιέ Ραούλ, εξέφρασε και εκείνος με τη σειρά του επιφυλάξεις για τη δράση της υδροξυχλωροκίνης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η Novartis και η ανταγωνίστρια εταιρεία Sanofi έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, που χρησιμοποιείται επίσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον λύκο, εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για την Covid-19. Η Sanofi βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής πριν από δύο εβδομάδες, όταν στέλεχός της δήλωσε πως σε περίπτωση που καταλήξει σε εμβόλιο, θα το διαθέσει κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Η Novartis ανέφερε ότι η μελέτη στο The Lancet, ενώ κάλυπτε 100.000 άτομα, ήταν μόνο μελέτη «παρατήρησης» και δεν ήταν ικανή να αποδείξει τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της υδροξυχλωροκίνης και των παρενεργειών. «Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε σαφώς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis.

Share.

Comments are closed.