«Ανάσα» 830 ευρώ μηνιαίως για 9.000 ανέργους

0

Με μηνιαίο ποσό 830 ευρώ θα επιδοτήσει ο ΟΑΕΔ 9.000 θέσεις ανέργων μέσω του προγράμματος "επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας".

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 2017 και μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί μόλις 880 θέσεις. Σύμφωνα με την προ ημερών απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, στο εξής θα επιχορηγούνται για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης (5 μηνών και άνω), στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε "επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας".

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

1. Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργοδότες, ανεξαρτήτως του αριθμού του προσωπικού που
απασχολούν.

2. Δεν ισχύει ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας έτσι τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

3. Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων και μπορεί να φτάσει έως τα €830. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος εργοδότης προσλάβει έναν επιδοτούμενο άνεργο, τότε το ποσό της επιδότησης από τα €400 υπερδιπλασιάζεται στα €830.

4. Οι ελάχιστες μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων καθορίζονται στα €830.

5. Η διαδικασία αίτησης για την πρόσληψη ανέργου από μια επιχείρηση γίνεται απλούστερη.

6. Η διαδικασία της αίτησης και η κατάθεση δικαιολογητικών από την επιχείρηση για την είσπραξη της επιχορήγησης γίνεται ηλεκτρονικά.

7. Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.

Share.

Comments are closed.