Η Ιταλία είναι το επόμενο ατύχημα της Ευρώπης, που περιμένει το πότε θα συμβεί!

0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επόμενη κρίση της Ιταλίας έρχεται, είναι απλώς ζήτημα το πότε αυτό θα συμβεί. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας είναι εκτός ελέγχου και οι Βρυξέλλες θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πιθανότητα παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων (ακόμη και αν η ΕΕ κλείνει τα μάτια ενόψει των ευρωεκλογώβν που θα διεξαχθούν σε περίπου ένα μήνα). Η αγορά ομολόγων αρχίζει να αφυπνίζεται, μπροστά στον κίνδυνο.

Οι πιθανότητες να επιτύχει η Ιταλία το αρχικό στόχο του ελλείμματος που ήταν 2,04% για το 2019 - ήδη αναθεωρημένο έως 2,4% - ήταν στη σφαίρα του φανταστικού. Όμως, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, ακόμα και αυτό το αναθεωρημένο ποσοστό μοιάζει επίσης παρακινδυνευμένο. Το χάσμα ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλο για να το "κρύψει κάτω από το χαλί" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το newmoney.

Δεν είναι μόνο το ετήσιο έλλειμμα που κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση. Η συνολική αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ (που βρίσκεται σήμερα στο 130%) μπορεί επίσης να αυξηθεί. Η Ιταλία έχει ήδη τη χειρότερη απόδοση της ζώνης του ευρώ για το μέτρο αυτό μετά την Ελλάδα, και οποιαδήποτε επιδείνωση θα προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στις Βρυξέλλες. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της περιοχής, με περισσότερα από 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) χρέους. Είναι πραγματικά «too big to fail».

Οι ιταλικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 2,7% τον Μάρτιο και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για ανάκαμψη. Η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το τρέχον έτος σε μόλις 0,2%, ποσοστό που κινείται πλησιέστερα σε πολλές ανεξάρτητες εκτιμήσεις. Αυτό εξακολουθεί να φαίνεται πολύ αισιόδοξο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναρωτιούνται εάν η οικονομία της ζώνης του ευρώ μπορεί να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο.

Share.

Comments are closed.