Σαουδική Αραβία: Με πλεόνασμα τριμήνου για πρώτη φορά μετά το 2014

0

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το έτος με ένα τριμηνιαίο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014.

Η μεγαλύτερη αραβική οικονομία σημείωσε πλεόνασμα 27,8 δισεκατομμυρίων riyals (7,4 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, υποβοηθούμενη από την αύξηση των εσόδων εκτός πετρελαίου καθώς και των εσόδων από τις εξαγωγές αργού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mohammed Al-Jadaan σε ακροατήριο της Σαουδικής Αραβίας και σε τραπεζίτες που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ την Τετάρτη, αναφέρει το newmoney.

Οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 48%. "Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς την αξιοσημείωτη πρόοδο που επιτεύχθηκε στη βελτίωση της δημοσιονομικής μας θέσης", ανέφερε.

Τα υψηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο και η εισαγωγή της φορολογίας προστιθέμενης αξίας καθώς και οι περικοπές των επιδοτήσεων βοήθησαν το βασίλειο να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά τα οποία είχαν επιδεινωθεί από τις χαμηλότερες τιμές του αργού. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε στο 5,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πέρυσι από 9,3% το 2017.

"Με την πρώτη ματιά, τα δεδομένα είναι εκπληκτικά, δεδομένου ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να εξασθενούν από έτος σε έτος στο πρώτο τρίμηνο, με βάση το επίπεδο των τιμών και της παραγωγής", δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην εμπορική τράπεζα του Αμπού Ντάμπι.

Share.

Comments are closed.