Ευρωβαρόμετρο: 36 στους 100 Έλληνες πιστεύουν ότι δεν έχουμε ωφεληθεί από την Ε.Ε. (κάρτες)

0

Σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες υποστηρίζουν ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του εαρινού ευρωβαρόμετρου.

Έναν μόλις μήνα πριν από τις Eυρωπαϊκές Eκλογές τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η στήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας των πολιτών (68%) ότι τα κράτη μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε. - ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983, ενώ το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε.

Όπως προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έρευνα, τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες είναι η οικονομία και η ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, το μεταναστευτικό και προσφυγικό και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι Έλληνες πολίτες θέτουν ως βασικό ζήτημα με ποσοστό 85% την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ακολουθούν η βελτίωση της οικονομίας και η ανάπτυξη (81%) και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με 59%.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με μόλις 22% στην Ελλάδα, αυξημένο ωστόσο κατά 6 μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.

Οι Έλληνες εμφανίζονται να γνωρίζουν σε μεγάλη πλειοψηφία την ημερομηνία διαγωγής των ευρωπαϊκών Εκλογών. Συνολικά στην Ελλάδα το 57% των ερωτηθέντων γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αγγίζει μόλις το 38%.

Το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, το 26% το θεωρεί πολύ πιθανό, ενώ το 31% εμφανίζεται απρόθυμο να βρεθεί στην κάλπη.

pinakas01

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, αν διεξαγόταν δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες πολίτες θα επέλεγαν σε ποσοστό 62% την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ένωση καταγράφονται στις ηλικίες μέχρι 24 ετών (75%) και 40 έως 54 ετών (ποσοστό 64%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στις ηλικίες 25 έως 39 ετών (57%).

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό υπέρ της παραμονής αγγίζει το 68%, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Τσεχία (47%) και την Ιταλία (49%).

Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 45%των Βρετανών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ενώ το 37% υπέρ της αποχώρησης της χώρας.

pinakas02

Κατά μέσο όρο το 50% των ερωτηθέντων σε επίπεδο Ε.Ε. αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στη χώρα τους, εντούτοις, το 54% των Ευρωπαίων πολιτών θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%, ενισχυμένο κατά 9 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.

Share.

Comments are closed.