Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας κι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

0

Μετά από μια πυκνή σε εξελίξεις περίοδο, όταν κανένα κράτος- μέλος του ΟΠΕΚ δεν μπορούσε να συμφωνήσει πότε θα γίνει η συνάντηση των μελών του Οργανισμού, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρωθούν τελικά στις 1 και 2 Ιουλίου στη Βιέννη.

Οι 24 υπουργοί πετρελαίου που θα συζητήσουν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για περικοπές παραγωγής, οι οποίες έχουν ήδη γίνει πέντε φορές περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, αναφέρει το newmoney.

Τα τρία μεγαλύτερα κράτη- μέλη του ΟΠΕΚ – η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – είναι πρόθυμα να συνεχίσουν την πολιτική της μειωμένης παραγωγής. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα κάνει η Ρωσία.

Αν και έχει πολλούς λόγους να μείνει μακριά από τη συμφωνία, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να την αποδέχεται. Οι ευρύτερες φιλοδοξίες του pροέδρου Vladimir Putin για την ανοικοδόμηση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας στη Μέση Ανατολή θα αντισταθμίσουν τις αντιρρήσεις του αρχηγού της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας και οποιαδήποτε απόδειξη ότι οι περικοπές υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη.

Για τη Ρωσία, η συμμετοχή στον περιορισμό της παραγωγής του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του συντελείται λιγότερο για τις ανάγκες της πετρελαϊκής της βιομηχανίας και περισσότερο για τη σχέση του προέδρου Putin με τον νέο σύμμαχό του στην περιοχή, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Ο Putin ξέρει ότι διακυβεύονται πολλά, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συναλλαγές και τις επενδύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη. Η συνέχιση της υποστήριξης των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας για στήριξη των τιμών του πετρελαίου μπορεί να διευκολύνει αυτές τις συζητήσεις.

Share.

Comments are closed.