Ρουμανία: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στην αύξηση πληθωρισμού

0

Τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε τον Ιούλιο η Ρουμανία, με τις τιμές καταναλωτή να σημειώνουν αύξηση κατά 4,1%, έναντι 3,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Πρόκειται για τον έβδομο διαδοχικό μήνα, που η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (3,3%), τη Λετονία και τη Σλοβακία (3% αμφότερες), σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Agerpres.

Στον αντίποδα, τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε ετήσια βάση παρουσίασε η Πορτογαλία, καταγράφοντας αρνητικό πληθωρισμό (-0,7%), ενώ στην Κύπρο και στην Ιταλία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Αύξηση πληθωρισμού σε 11 κράτη - μέλη της ΕΕ

Συνολικά, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 15 κράτη- μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε 11.

Η υψηλότερη συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (0,53 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τις τιμές των τροφίμων και του καπνού ( 0,37 ποσοστιαίες μονάδες).

Ειδικά στη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόφσατα από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INS) η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (5,15%) και των υπηρεσιών (4,11%).

Στις αρχές Αυγούστου, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), Μουγκούρ Ισαρέσκου (Mugur Isarescu), ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας διατηρεί σταθερή στο 4,2% την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους και εκτιμά ότι το 2020 θα «κλείσει» με ποσοστό 3,4%. Σύμφωνα με το Agerpres, λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, η BNR είχε δημοσιοποιήσει την πρόβλεψή της για πληθωρισμό 3,3% τον Δεκέμβριο του 2020.

Share.

Comments are closed.