Τουρκία: Επιχείρηση εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων

0

Η Τουρκία προχώρησε στο τολμηρότερο, μέχρι στιγμής, βήμα προκειμένου να μειώσει το διογκούμενο ύψος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Η Αρχή Ρύθμισης και Εποπτείας Τραπεζών (BDDK) ζήτησε από τις τράπεζες για πρώτη φορά να αναταξινομήσουν δάνεια ύψους 46 δισ. τουρκικών λιρών ή 8,1 δισ. δολ. ως μη εξυπηρετούμενα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και να βάλουν στην άκρη προβλέψεις ώστε να τα καλύψουν, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η αναταξινόμηση των δανείων που είχαν χορηγηθεί κυρίως σε εταιρείες του κατασκευαστικού και του ενεργειακού κλάδου, θα φέρει την αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6,3% φέτος, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο η εποπτική αρχή για 6%. Παράλληλα, θα μειώσει και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας των τραπεζών στο 17,7% από 18,2%.

Αν και η ζήτηση μπορεί να πλήξει τα κέρδη φέτος, όσο πιο γρήγορα διαγράψουν οι τράπεζες κόκκινα δάνεια, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων.

Τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τελούν υπό έλεγχο, καθώς οι τράπεζες βρέθηκαν σε δυσχερή θέση μετά το κραχ της λίρας το 2018, καθώς και ένα κύμα απαιτήσεων αναδιάρθρωσης χρέους από εταιρείες καλά και την μια επιβράδυνση της οικονομίας. Ετσι, οι τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές στο να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, πριν εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς των υφιστάμενων προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν και η κίνηση της BDDK μπορεί να εκληφθεί ως μια βίαιη κίνηση επίδειξης ισχύος, μπορεί να είναι θετική ως προς την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών χωρίς να απαιτηθούν φρέσκα κεφάλαια. Κι όπως συμπληρώνουν, ακόμα κι αν μειωθούν τα κέρδη του 2019, οι τραπεζικές μετοχές θα αντιδράσουν θετικά καθώς θα μειωθεί η αβεβαιότητα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Share.

Comments are closed.