75 ημέρες διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Ικανοποιημένοι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (Δημοσκόπηση-κάρτες)

0

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κερδίσει τις μέχρι τώρα εντυπώσεις. Η αίσθηση αυτή που κυκλοφορεί στην κοινωνία δεν είναι αυθαίρετη.

Μπορεί να επιβεβαιωθεί τόσο από τις κουβέντες ανάμεσα στους πολίτες όσο και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Με δεδομένο ότι πάντοτε οι έρευνες κοινής γνώμης αποτελούν φωτογραφία της στιγμής καλό είναι να μην στεκόμαστε τόσο στα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου όσο στο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα ενδιαφέρον έχει ότι στην δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ενώ το 39% των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν λίγο ή πολύ καλύτερα απ' ότι περίμεναν.

Η θετική αξιολόγηση για τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης και για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ φαίνεται πως έχει αλλάξει άρδην το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, καθώς επανήλθαν η αισιοδοξία και η ελπίδα για το μέλλον και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στις δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Σε επίπεδο ποσοστών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της PULSE, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 13,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη μέτρηση της εταιρείας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,5% στην πρόθεση ψήφου με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 26%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΜεΡΑ25 με 4% και η Ελληνική Λύση είναι στο 3%.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν αισιόδοξοι για το παρόν και το μέλλον και ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά άγγιξε το 64%, ενώ το 54% θεωρούν θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 27% από την κυβέρνηση (16% καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα – 11% καλά όπως περίμενα) ενώ το 40% απαντά άσχημα όπως περίμενα, 19% χειρότερα απ’ ό,τι περίμενα και 14% δεν απαντά.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ το 57% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα έχει πάει άσχημα (37% άσχημα όπως περίμενα – 20% χειρότερα απ’ ό,τι περίμενα) ενώ το 27% καλά (7% καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα – 20% καλά όπως περίμενα). 16% δεν απαντά.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, to 48% θεωρεί (σίγουρα ναι 28% και μάλλον ναι 20%) ότι υπήρξε διάθεση στοχοποίησης πολιτικών προσώπων, το 21% θεωρεί ότι δεν γνωρίζει και το 31% θεωρεί ότι σίγουρα ή μάλλον δεν υπήρξε.

dimo1
dimo2
dimo3

Είναι σαφές ότι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα κλείνει ένας πρώτος κύκλος κυβερνητικής δράσης.

Ένας κύκλος που άρχισε με την ψήφιση συγκεκριμένων νομοθετημάτων και συνεχίστηκε με τα ταξίδια του κ.Μητσοτάκη σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο στόχος που είχε τεθεί, η νέα διακυβέρνηση να περάσει το μήνυμα ότι ήταν έτοιμη, πιθανότατα υλοποιήθηκε. Όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Ο Οκτώβριος αναμφίβολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ο μήνας της προσγείωσης στην καθημερινότητα...

Share.

Comments are closed.