Οι κίνδυνοι για την ιταλική οικονομία αυξάνονται, όσο η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το έλλειμμα

0

Οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας βελτιώνονται ελαφρά, πιέζοντας την κυβέρνηση να επιτελέσει την φιλόδοξη υπόσχεσή της για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό, την ίδια ώρα που αυτή φαίνεται να αφήνει στην άκρη δισεκατομμύρια, προκειμένου να αποφευχθεί μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου πωλήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri προσπαθεί να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για τη συγκράτηση του ελλείμματος, να αποφύγει την οικονομική στασιμότητα και να προωθήσει την ανάπτυξη, παρά το τεράστιο πρόβλημα του χρέους της Ιταλίας που αφήνει ελάχιστα περιθώρια για πρόσθετες δαπάνες. Ο Gualtieri πρόκειται να παρουσιάσει ένα σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, πριν λάβει τελική έγκριση η οποία αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το newmoney.

«Ο στόχος μου είναι να ξαναβάλω μπροστά την ανάπτυξη και την απασχόληση της Ιταλίας», δήλωσε τη Δευτέρα στο επιχειρηματικό λόμπι της χώρας Confindustria. «Η πρόβλεψη ανάπτυξης της κυβέρνησης κατά 0,6% για το επόμενο έτος είναι ισορροπημένη και μάλιστα συνετή».

Η ιταλική οικονομία αναμένεται επίσημα να αναπτυχθεί φέτος, αν και η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Giuseppe Conte στοχεύει να ενισχύσει την πρόβλεψη του 0,6% με τις επενδύσεις, τους χαμηλότερους φόρους για τους εργαζόμενους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση της ανεργίας.

Ο στόχος ήταν ήδη δύσκολος για να επιτευχθεί και τη Δευτέρα ο Gualtieri υπενθύμισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Το ιταλικό στατιστικό γραφείο Istat προειδοποίησε ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές και ότι οι «βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ιταλική παραγωγή είναι αδύναμες». Οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, προβλέπεται να δείξουν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο, αν και θα ακολουθήσει πτώση 0,7% τους δύο τελευταίους μήνες.

Η Confindustria προβλέπει ότι η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά, αν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη αύξηση του φόρου πωλήσεων κατά 23 δισεκατομμύρια ευρώ (25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κάτι που έχει υποσχεθεί ο Gualtieri.

Share.

Comments are closed.