Μνούτσιν: «Δεν είναι αργά για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία»

0

Υπάρχει ακόμη χρόνος να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία για την στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν,  εν μέσω της  κριτικής που δέχεται ότι η απάντηση των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμη.

«Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Μνούτσιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων νωρίς τη Δευτέρα στον  Λευκό Οίκο. «Η Τουρκία είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος μας, ο οποίος τώρα αγωνίζεται για τα συνοριακά ζητήματα με τους Κούρδους που μας βοήθησαν με το ISIS. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση και την παρακολουθούμε», αναφέρει το newmoney.

Ο Μνούτσιν είπε ότι αυτός και άλλοι αξιωματούχοι σε ανώτατο επίπεδο θα ενημερώσουν τον Τραμπ αργότερα τη Δευτέρα και ότι «όταν θα λάβει (ο πρόεδρος) την απόφαση, θα ενεργήσουμε επ ‘αυτού».

Οι τουρκικές αγορές κατέρρευσαν εν μέσω αυξανόμενων φόβων για οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. Η λίρα παρουσίασε νέα  υποχώρηση, παρά τις προσπάθειες των κρατικών τραπεζών να στηρίξουν το νόμισμα.

Οι μετοχές  υποχώρησαν περισσότερο από το 5%, οι αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων διάρκειας δύο ετών αυξήθηκαν κατά 66 μονάδες βάσης και η μηνιαία  απόδοση της λίρας ήταν έτοιμη να φθάσει στη  μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ παρέδωσε την Παρασκευή στο Υπουργείο Οικονομικών και στις κρατικές υπηρεσίες την εντολή  να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία απέστειλε νωρίτερα αυτό το μήνα στρατεύματα στη Συρία και άρχισε να επιτίθεται εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, συμμάχων με τις ΗΠΑ.

Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις μέχρι αυτή τη στιγμή . Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δέχθηκε αυστηρή κριτική από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, πρόσφατα,  μετά την απόσυρση δυνάμεων των ΗΠΑ από τη  βόρεια Συρία.  Η ενέργεια αυτη άνοιξε το δρόμο για την Τουρκία να στείλει τα στρατεύματά της στη χώρα και να επιτεθεί σε κουρδικές πολιτοφυλακές.

«Οι υπό όρους κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θα θεωρηθούν από την Τουρκία ως χλιαρή αντίδραση και θα ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν», ανέφερε σε δήλωσή του ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας. «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι το Κογκρέσο θα ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία – περνώντας τις  κυρώσεις με τρόπο ώστε να ισχύσουν».

Share.

Comments are closed.