Ορθάνοιχτο κυβερνητικό «παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ: Σε ποια επίπεδα θα κυμανθεί

0

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 άφησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Ενδεχομένως ο ΕΝΦΙΑ να είναι και άλλο μειωμένος το 2020 γιατί υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, οπότε θα είναι και άλλο μειωμένος» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στην επέκταση και τον εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

«Σημαντικό μέρος της περιουσίας είναι εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού αν και είναι εντός σχεδίου, ενώ και η προσέγγιση επί της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εκτός σχεδίου παρουσιάζει αδυναμίες.

Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να διορθωθούν αυτές οι δομικές υστερήσεις μέσα από τη χρήση τεχνολογίας και ψηφιακών δεδομένων, αλλά και με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών στις αρχές Οκτωβρίου μετά την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί για το θέμα αυτό.

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τη Δευτέρα ότι το κέρδος από την εξομάλυνση στις τιμές και την αντιμετώπιση των ακινήτων θα οδηγήσει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθεί ξανά ο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 και να εκπληρωθεί η προεκλογική εξαγγελία για μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 30%.

Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το ΕΝΦΙΑ να μειωθεί περαιτέρω κατά 8% μεσοσταθμικά.

Για τον λόγο αυτό θα ακολουθηθεί η μεθοδολογία της κλιμακωτής μείωσης όπως έγινε και φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή μείωση ήταν μεσοσταθμικά 22% με το μεγάλο κέρδος να έχουν οι μικρές περιουσίες με αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ που είχαν μείωση στον ΕΝΦΙΑ 30% ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των ακινήτων είναι μια μείωση από 20% έως και 26% ενώ για μεγάλες ακίνητες περιουσίες πάνω από 1 εκατ ευρώ, η μείωση ήταν 10%.

Η δεύτερη μείωση θα ξεκινά με ένα ποσοστό μείωσης 20% για την μεικτή περιουσία και θα αποκλιμακώνεται για αξία πάνω από 60.000 ευρώ από το 19 μέχρι και το 10% και για περιουσίες πάνω από 1 εκατομμύριο στο 5% και ίσως χαμηλότερα.

Η μέριμνα θα είναι από την ένταξη των «φιλέτων» εκτός σχεδίων να δώσει το οικονομικό περιθώριο ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές που έρχονται με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές.

Share.

Comments are closed.