Κ. Γκιουλέκας: «Η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται μονίμως ως ταραξίας!»

0

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να οχυρώσουμε την ειρήνη μας!

Η προκλητικότητα της γείτονος συνεχίζεται, δείχνοντας με την συμπεριφορά της την πλήρη απαξίωσή της προς το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών, τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις γειτονίας.

Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα*

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι ο ταραξίας στην περιοχή μας. Παρακολουθούμε αυτή την τακτική της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.

Είναι η τουρκική πολιτική του παζαριού. Θέτουν πολλά στο τραπέζι, μιλούν για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Πάντως, αυτό που έγινε με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τετελεσμένο.

Υπό το πρίσμα τέτοιων εξελίξεων και κρίσιμων συγκυριών, είναι ανάγκη να εκπέμπεται από εμάς το μήνυμα της εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας. Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να βρίσκουν τον πολιτικό κόσμο διηρημένο.

Απέναντί μας αυτή την στιγμή έχουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας. Εμείς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με υπεύθυνη, ψύχραιμη στάση αλλά και αποφασιστικότητα.

Από εμάς εξαρτάται να στείλουμε το μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου πόσο αποφασισμένοι είμαστε να προασπίσουμε τα εθνικά δίκαια μας και πόσο ξεκάθαρες είναι οι θέσεις μας. Στέλνουμε, λοιπόν, το μήνυμα στην Τουρκία ότι βεβαίως επιθυμούμε καλές σχέσεις και ειρήνη στην περιοχή μας.

Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία έναντι κάθε απειλής.

Πλέον, η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς που βλέπουν κάθε προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου ως πρόκληση για την ειρηνική συνύπαρξη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεθνοποιούμε το ζήτημα, όπως το κάνουμε. Και, φυσικά, δεν θα περιμένουμε να δούμε εάν ο Ερντογάν εννοεί ή όχι τις απειλές του.

Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, από την πλευρά μας, να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, να οχυρώσουμε την ειρήνη μας.

Από την άλλη πλευρά, η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να σιωπά μπροστά σε ένα μέλος το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός άλλου κράτους-μέλους της Συμμαχίας ούτε είναι δυνατόν να τηρείται μια πολιτική των ίσων αποστάσεων όταν ένα κράτος-μέλος, όπως η Τουρκία, επιδεικνύει μία τέτοια συμπεριφορά. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος.

Ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, με εμμονή στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Και γι' αυτό τον λόγο διαθέτει έναν ισχυρότατο αποτρεπτικό μηχανισμό, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις της!

Εκμεταλλευόμενοι, παράλληλα, και τις συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει ως χώρα πολλά χρόνια τώρα.

*Δημοσιογράφος-Δικηγόρος, Βουλευτής ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Share.

Comments are closed.