Έκρηξη αισιοδοξίας: Η οικονομία μπαίνει σε ανοδικό σπιράλ

0

Την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία αποτυπώνει η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, που υποβλήθηκε προς τη Βουλή των Ελλήνων και το υπουργικό συμβούλιο.

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ανοδικό σπιράλ, τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Η Έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια τόσο της θετικής αξιολόγησης της τέταρτης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της θετικότερης από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις, όσο και της απόφασης του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s) και την αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς

Σύμφωνα με τις «γαλάζιες» πηγές η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μείγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων και ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών από την σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η υιοθέτηση του φιλικού προς την ανάπτυξη μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2020 και εξειδικεύεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο μειώνει το φορολογικό βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενισχύει τα κίνητρα για εργασία, ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις και μειώνει την παραοικονομία, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του εγχώριου προϊόντος»,  αναφέρει η Πειραιώς.

«Σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρείται προς τα κάτω, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναθεωρείται προς τα πάνω. Η Έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019 και μάλιστα υπερ-διπλάσια από εκείνη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα η ΤτΕ προβλέπει για το 2020 ρυθμό ανάπτυξης 2,4% της ελληνικής οικονομίας, έναντι 1,1% της ζώνης του ευρώ. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές της Νέας Δημοκρατίας «η ΤτΕ παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποδηλώνει ισχυρή ανάπτυξη στο βιομηχανικό τομέα, παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο του 50».

Οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας παραθέτουν το κομμάτι της Εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος που εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα ενισχυθούν σημαντικά την προσεχή διετία.

«Στην αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων».

Ακόμα, οι πηγές της Πειραιώς, όσον αφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση, σχολιάζουν ότι η η Έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδοςεπιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού των «κόκκινων δανείων» στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Share.

Comments are closed.