ΣτΕ: Ένταση στη δίκη για τα αναδρομικά-Πότε θα βγει η απόφαση

0

Πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη δίκη ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμύριων συνταξιούχων, που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και την κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες συνταξιούχοι.

Σε μία πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας διενεργήθηκε η «πιλοτική» δίκη για την υπόθεση από την οποία θα εκδοθεί μία απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το 2013 μέχρι και σήμερα που θα αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για όλες τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν για το ζήτημα 6.000 αγωγές ενώ συνολικά σύμφωνα με τους δικηγόρους των συνταξιούχων έχουν κατατεθεί πάνω από 200.000 αγωγές.

Οι δικηγόροι των συνταξιούχων δεν παρέλειψαν να αποδώσουν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές που τις έχουν κρίνει ήδη από το 2015 αντισυνταγματικές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.

Παράλληλα, οι δικηγόροι επισήμαναν πως έχουν γίνει 27 διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε διάστημα 10 χρόνων που ορίζουν τις περικοπές των συντάξεων.

«Είναι πολύ σημαντικό, η κρίση σας να διαφυλάξει ένα βιώσιμο, κοινωνικό, κράτος δικαίου...» επισήμανε συγκεκριμένα ο Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρος των συνταξιούχων.

Από την πλευρά τους, ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξαν πως είχε δικαίωμα να ζητήσει πρότυπη-πιλοτική δίκη πλέον του ότι ήταν μονόδρομος για εκείνον, καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.

Ακόμη, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξε επίσης ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το δεκάμηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το δεκάμηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΕΦΚΑ δεν δίστασε, προκαλώντας αίσθηση, να αναφέρει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως ό, τι επιδικάσει το δικαστήριο, θα περικοπεί από το νόμο.

«Υπάρχουν διεκδικήσεις 21,5 δις σε συντάξεις και περίπου 5 δις σε επικουρικές. Με τις υποχρεώσεις στους συνταξιούχους του στενού δημοσίου τομέα φτάνουμε σε δυσθεώρητα ποσά. Ό,τι επιδικάσει το δικαστήριο σας θα περικοπεί από το νόμο», τόνισε ο νομικός παραστάτης του ελληνικού Δημοσίου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Share.

Comments are closed.