Η ψήφος που ταπείνωσε τους Ιταλούς λαϊκιστές

0

Το τελευταίο «φλερτ» του Matteo Salvini με την εξουσία έληξε άδοξα και μάλλον ταπεινωτικά, καθώς η ακροδεξιά παράταξη της οποίας ηγείται – η Λέγκα του Βορρά – κατατροπώθηκε στις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στο τελευταίον προπύργιο της Αριστεράς.Ήταν ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε ανάσα ανακούφισης στον κυβερνητικό συνασπισμό και άνοδο στα ιταλικά ομόλογα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Εμίλια Ρομάνα που εδώ και δεκαετίας στηρίζει την Αριστερά, επέτρεψε στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Λέγκας.

To PD, εταίρος του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στον κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισε το 51% των ψήφων έναντι 44% για την κεντροδεξιά, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει το newmoney.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα πλήγμα για τους λαϊκιστές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και μέσα στην κυβέρνηση.

Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ο σημαντικότερος εταίρος στην κυβέρνηση Κόντε, απέσπασε μόλις το 5% των ψήφων. Αυτό πιθανότατα θα κάνει τους Δημοκρατικούς να απαιτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του Κόντε που θα καταρτιστεί την επαύριο της ψηφοφορίας.

Η αποτυχία του Salvini ενδέχεται να σταθεροποιήσει τον εύθραυστο συνασπισμό του Κόντε, μειώνοντας την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών. Ωστόσο, οι αψιμαχίες μάλλον θα συνεχιστούν καθώς τα 5 Αστέρια αντιμετωπίζουν κρίση ηγεσίας μετά την παραίτηση του αρχηγού τους και υπουργού Εξωτερικών Luigi Di Maio την περασμένη εβδομάδα.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο μεταξύ, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο καθώς οι αγορές ένιωσαν ανακούφιση λόγω της απομάκρυνσης μιας πιθανότητας για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κατά 16 μ.β. στο 1,08% καθώς μειώθηκαν οι πιθανότητες νέας κυβέρνησης υπό τη Λέγκα του Βορρά.

Πάντως, υπήρξαν και καλά νέα για τον Salvini καθώς δεξιός συνασπισμός υπό τη Λέγκα υπερίσχυσε τν Δημοξρατικών στην Καλαβρία.

Ο Salvini περίμενε τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές, για να επιστρέψει στο κατώφλι της εξουσίας σε εθνικό επίπεδο μετά την αποτυχημένη απόπειρά του το περασμένο καλοκαίρι να πυροδοτήσει εθνικές εκλογές όταν εγκατέλειψε τον πρώτο συνασπισμό του Κοντέ το περασμένο καλοκαίρι..

Αλλά η ήττα του σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει μια άλλη ευκαιρία να αξιοποιήσει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στην Ατζέντα 2023 του Conte. Πρόκειται για το κυβερνητικό πρόγραμμα που ο ίδιος ελπίζει να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησής του μέχρι το τέλος. Ο Conte θέλει μείωση φόρων, αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και ταχύτερο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Share.

Comments are closed.