Ούτε οι αμερικανικοί δασμοί δεν σταματούν τις εξαγωγές του σκωτσέζικου ουίσκι

0

Σε ιστορικά υψηλά ανήλθε η αξία των εξαγωγών σκωτσέζικου ουίσκι πέρυσι, λαμβάνοντας ώθηση από τις ανερχόμενες πωλήσεις σε χώρες όπως η Ταϊβάν και η Ινδία που βοήθησαν να υπερκεραστούν οι ανησυχίες τόσο για την επιβολή δασμών όσο και την αβεβαιότητα του Brexit.

Οι υπερπόντιες πωλήσεις σκωτσέζικου ουίσκι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% στις 4,9 δισ. λίρες το 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο πιο σημαντικός προορισμός για τη Σκωτία, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 2,8% στα 1,1 δισ. λίρες, ακόμη και μετά την επιβολή δασμών τον Οκτώβριο στα malts και σε κάποια λικέρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πέρυσι την επιβολή δασμών ύψους 25% σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του σκωτσέζικου ουίσκι ως τιμωρίας για τις παράνομες επιδοτήσεις αεροσκαφών της ΕΕ, αναφέρει το newmoney.

Η Ένωση Σκωτσέζικου Ουίσκι (SWA) δήλωσε ότι η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να μειωθούν κατά ένα τέταρτο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Οι δασμοί επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους μικρούς,» αναφέρει εκπρόσωπος της Ένωσης σύμφωνα με το Reuters.

«Κάποια μέλη μας αναρωτιούνται τώρα πώς μπορούν να συνεχίσουν να εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εάν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν εναλλακτικές αγορές καθώς δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι δασμοί δεν ωφελούν ούτε τη Βρετανία, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε θέσει το ζήτημα στα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι στην Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 22% και στην Ινδία το 19,7% πέρυσι.

Share.

Comments are closed.