• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Επενδύσεις»Aδύναμες οι νέες επιχειρήσεις
Επενδύσεις

Aδύναμες οι νέες επιχειρήσεις

26 Αυγούστου, 2017Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε «ρηχά νερά» εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματικότητα, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων που ανοίγουν να είναι ατομικές με περιορισμένες συχνά αντοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» ακόμη και όσες δεν οδηγούνται σε «λουκέτο» αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τα βάρη από τους φόρους και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, αλλάζοντας εταιρική μορφή. Το συνολικό ισοζύγιο, πάντως, εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παραμένει θετικό, τάση που εμφανίστηκε από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν έως και την 24η Αυγούστου τόσο για το τρέχον όσο και για τα προηγούμενα έτη) ήταν ατομικές, επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες ή κάποιο μικρό εμπορικό κατάστημα ή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Δραστηριότητες εν πολλοίς στις οποίες καταφεύγουν αναγκαστικά αρκετοί προκειμένου να βρουν διέξοδο από την ανεργία.

Αρκετά περισσότερες ήταν οι ατομικές επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους το ίδιο διάστημα (12.492 από το σύνολο των 17.396 διαγραφών), είτε γιατί εξαρχής είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης και ακόμη λιγότερες δυνατότητες ανάπτυξης είτε διότι αρκετές από αυτές για λόγους ασφαλιστικούς και φορολογικούς μετατράπηκαν σε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ).

Στο εξεταζόμενο διάστημα ιδρύθηκαν 4.405 ΙΚΕ, κατά 47% περισσότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ τα «λουκέτα» είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με άλλες εταιρικές μορφές. Σε ΙΚΕ μετατρέπονται πλέον και αρκετές Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Ετσι, το φετινό οκτάμηνο συστάθηκαν μόλις 200 και και διέκοψαν τη λειτουργία τους 799.

Συνολικά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 ιδρύθηκαν 20.049 επιχειρήσεις έναντι 19.471 το αντίστοιχο διάστημα του 2016, καταγράφοντας αύξηση 2,96%.

Οι διαγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν έως και την 24η Αυγούστου τόσο για το τρέχον όσο και για τα προηγούμενα) σε 17.396 έναντι 22.338 το 2016, καταγράφοντας μείωση 22,33%. Τα στοιχεία των διαγραφών αφορούν σε επιχειρήσεις που στο εξεταζόμενο διάστημα είναι σε κάποια από τις παρακάτω καταστάσεις: πτώχευση, διακοπή εργασιών (στη ΔΟΥ), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση, διαγραφή λόγω διάσπασης.

Πίσω από την εντυπωσιακή μείωση των «λουκέτων» δεν κρύβεται κάποια έκρηξη επιχειρηματικότητας. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2016 έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις που ήθελαν να διακόψουν τη λειτουργία τους από το 2015, αλλά η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη για αρκετές εβδομάδες λόγω της τραπεζικής αργίας και των capital controls.

επιχειρήσεις
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΣτην... αναμονή συντάξεις με διπλή ασφάλιση
Next Article "Γολγοθάς" για την ελληνική οικογένεια η φοιτητική ζωή

Related Posts

Ενιαίο Μητρώο Παροχών: Ψηφιακός φάκελος για όλα τα επιδόματα – Τι αλλάζει για πολίτες και φορείς

17 Ιουνίου, 2025

ΕΤΑΔ: Παράδοση του Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής στο νέο μισθωτή

16 Ιουνίου, 2025

Ακίνητα: Τα επόμενα επενδυτικά hot spots - Οι περιοχές που δίνουν υψηλές αποδόσεις

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.