• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Φορολογία»ΑΑΔΕ: Έτσι θα μαθαίνει τον τζίρο επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Φορολογία

ΑΑΔΕ: Έτσι θα μαθαίνει τον τζίρο επιχειρήσεων και επαγγελματιών

12 Ιουλίου, 2022Updated:12 Ιουλίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Το «Μεγάλο Αδερφό» στις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσεων και επαγγελματιών ενεργοποιεί η Εφορία.  Με νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζεται ότι τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων από ταμειακές μηχανές οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, θα διαβιβάζονται αυτόματα σε 1 λεπτό έως 24 ώρες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και το ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν στο κράτος.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται ακόμη ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές και εκδίδουν στοιχεία λιανικής πώλησης μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων θα πρέπει να διαβιβάζουν τα δεδομένα στο myDATA μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών ενώ  δίνονται οδηγίες στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η νέα απόφαση

Ειδικότερα με τη νέα απόφαση τροποποιούνται ορισμένοι χρόνοι διαβίβασης σύνοψης των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA και ορίζονται τα εξής:

1. Χονδρικές πωλήσεις

– Τα δεδομένα των τιμολογίων διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο από τους Παρόχους όσο και από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «timologio».

– Τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων ERP διαβιβάζονται μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

– Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμα καταχώρησης. Το μέτρο αυτό ισχύει από το 2023.  Εξαιρετικά, για το έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20ή ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

2. Λογιστικά έσοδα. Στην περίπτωση διαβίβασης λογιστικών εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

3. Λιανικές συναλλαγές

– Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων, που αφορούν σε έσοδα από λιανικές συναλλαγές, διαβιβάζονται στο χρόνο που ορίζεται και για τις χονδρικές συναλλαγές.

– Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών (Φ.Η.Μ.) με την Α.Α.Δ.Ε., τα  δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον Φ.Η.Μ. σε 1 λεπτό έως 24 ώρες, με βάση την παραμετροποίηση που ορίζει στα συστήματα της η Α.Α.Δ.Ε., χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση των οντοτήτων.

– Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

Τα δεδομένα

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα που διαβιβάζονται, για κάθε στοιχείο λιανικής πώλησης, που εκδίδεται είναι τα εξής:

α) Α.Φ.Μ. του εκδότη

β) Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης

γ) Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης

δ) Ημερομηνία και ώρα έκδοσης

ε) Συντελεστής ΦΠΑ

στ) Συνολική αξία παραστατικού.

4. Απώλεια διασύνδεσης. Σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την πλατφόρμα myDATA η οποία αποδεικνύεται από την επιχείρηση ή τον επαγγελματία με κάθε πρόσφορο μέσο, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη «Απώλεια Διασύνδεσης». Ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός 2 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους, είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς, είτε από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ λογιστικό, ERP), είτε από την ειδική φόρμα καταχώρησης εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της.

featured ΑΑΔΕ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΗ Ελλάδα... αποπουτινοποιήθηκε, η Citigroup... τρομοκρατεί, ξέσπασε "πόλεμος" στην κινητή, ενώ ΟΠΑΠ και Sunlight "κεντάνε"
Next Article Το αντι–Μητσοτακικό λόμπυ των Βρυξελλών και η πρωτοφανής αποτυχία του να εκθέσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό

Related Posts

Ακίνητα: Τα επόμενα επενδυτικά hot spots - Οι περιοχές που δίνουν υψηλές αποδόσεις

16 Ιουνίου, 2025

JP Morgan: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,2% για την Ελλάδα το 2025 και 2% το 2026 - Ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα

16 Ιουνίου, 2025

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,35 δισ. ευρώ στο 5μηνο – Φορολογικά έσοδα 27 δισ. ευρώ

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.