• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»ΑΑΔΕ: Σχέδιο δράσης με 72.800 ελέγχους – Η ΔΕΟΣ και τα νέα ψηφιακά εργαλεία που μπαίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Σχέδιο δράσης με 72.800 ελέγχους – Η ΔΕΟΣ και τα νέα ψηφιακά εργαλεία που μπαίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

5 Ιανουαρίου, 2026Updated:5 Ιανουαρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Με 72.800 ελέγχους θα επιχειρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να περιορίσει εφέτος τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο που υπέγραψε ο Διοικητής Γιώργος Πιτσιλής.

Με αιχμή τη νέα ελεγκτική μονάδα «ΔΕΟΣ», τα νέα ψηφιακά εργαλεία (ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, ηλεκτρονικό πελατολόγιο κ.αλ.), αλλά και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο τις υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2026 αλλά και τις ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων όπως και τις συναλλαγές χωρίς απόδειξη.

Στη λίστα και οι στοχευμένοι έλεγχοι με τους στόχους να επιλέγονται πλέον βάσει του συστήματος μοριοδότησης που εφαρμόζουν οι ελεγκτές και όχι τυχαία.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίνονται από τον επικεφαλής της Αρχής στους ελεγκτές, προτεραιότητα θα δοθεί σε πρόσφατες υποθέσεις, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερη εισπραξιμότητα και τα στοιχεία τους είναι πρόσφατα.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Το 80% των ελέγχων από τους 26.000 συνολικούς πλήρεις και μερικούς πρέπει να αφορά υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
  • Από αυτό το ποσοστό, το 75% θα πρέπει να εστιάζει κατά προτεραιότητα στην τελευταία τριετία, για την οποία έχει ήδη λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Οι νέοι έλεγχοι

Ειδικότερα, το ελεγκτικό σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2026 προβλέπει:

  • 26.000 πλήρεις και μερικούς ελέγχους. Θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών.
  • Τα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι ΔΟΥ, οι Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης, το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής, τα ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής και Θεσσαλονίκης και τα ΚΕ.ΦΟ.Κ. Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα διενεργήσουν 25.400 μερικούς επιτόπιους ελέγχους με στόχο τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
  • Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσουν 18.000 στοχευμένους ελέγχους.
  • 2.500 έλεγχοι θα γίνουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έμφαση δίνεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές.
  • Για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και «μαύρου» χρήματος οι φοροελεγκτές θα διεξάγουν 900 ειδικές έρευνες.

Στη μάχη η ΔΕΟΣ

Άμεση και αποτελεσματική δράση κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αναμένεται να προκύψει και από την δραστηριοποίηση της νέας Γενικής Διεύθυνσης Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ), η οποία προέκυψε από την ενοποίηση βασικών ελεγκτικών τμημάτων της ΑΑΔΕ.

Η νέα Γενική Διεύθυνση αποτελεί έναν ενιαίο, ισχυρό και ευέλικτο επιχειρησιακό μηχανισμό με πανελλαδική εμβέλεια. Ενοποιεί βασικές ελεγκτικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σε διαφορετικές οργανωτικές δομές. Αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση σύνθετων και στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της απάτης και της διαφθοράς.

Με βάση ανάλυση κινδύνου και τη δράση εξειδικευμένου προσωπικού, παρεμβαίνει οργανωμένα στους τομείς όπου εντοπίζονται αυξημένα φαινόμενα παραβατικότητας. Η νέα μονάδα θα πραγματοποιεί ψηφιακές διασταυρώσεις αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συγκριτική αξιολόγηση και σκανάρισμα κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

featured Έλεγχοι φοροδιαφυγή
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤα πρωτοσέλιδα των πολιτικών και αθλητικών εφημερίδων (05-01-2026)
Next Article FIR Αθηνών: Κατεπείγουσα έρευνα για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Related Posts

Μαδούρο στο δικαστήριο των ΗΠΑ: «Είμαι αθώος, αιχμάλωτος πολέμου» - Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν

5 Ιανουαρίου, 2026

Χειροπιαστές αυξήσεις για εκατομμύρια ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

5 Ιανουαρίου, 2026

3,82 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα μέσα στο 2025

5 Ιανουαρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.