Για πολλά χρόνια, η κυρίαρχη συμβουλή για αύξηση αποδοχών ήταν σαφής, βρες άλλη δουλειά. Οι εργαζόμενοι που μετακινούνταν σε άλλη εταιρεία έβλεπαν σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με όσους έμεναν. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα μεταβάλλεται – και μάλιστα γρήγορα.
Όπως αναφέρει ο Economist, οι διαφορές μισθών μεταξύ όσων αλλάζουν εργασία και όσων παραμένουν, μειώνονται. Στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα δείχνει πως οι μισθολογικές αυξήσεις για τους “stayers” πλησιάζουν εκείνες των “switchers”. Επιπλέον, η παραμονή σε μια εταιρεία συνοδεύεται από οφέλη όπως η εξοικείωση με το αντικείμενο και το ανθρώπινο δυναμικό. Οι εργοδότες –έχοντας βιώσει τη «Μεγάλη Παραίτηση» και την εξ αποστάσεως εργασία– προσπαθούν πλέον περισσότερο να διατηρήσουν ταλαντούχο προσωπικό.
Την ίδια στιγμή, το Business Insider αναφέρει πως η αναζήτηση νέας εργασίας γίνεται πιο απαιτητική. Οι αγγελίες αυξάνονται, αλλά οι απαιτήσεις των εργοδοτών γίνονται πιο σύνθετες. Οι διαδικασίες πρόσληψης είναι μακροχρόνιες και οι τελικές προσφορές ενέχουν συχνά περιορισμούς και ασαφή σημεία.
Πολλοί αναρωτιούνται πλέον αν η αλλαγή αξίζει πραγματικά. Παλαιότερα, η μεταπήδηση σε νέα εργασία εξασφάλιζε αύξηση της τάξης του 10%-15%. Πλέον, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 5%-7%. Και αυτό, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος να μη «ταιριάξει» κάποιος στο νέο εργασιακό περιβάλλον ή να απολυθεί σύντομα. Παράλληλα, οι εργοδότες δίνουν έμφαση στην επιβράβευση της πίστης, μέσω προαγωγών, μπόνους και εξατομικευμένων αυξήσεων.
Το Business Insider προτείνει μια στοχευμένη προσέγγιση.
Πριν ζητήσει κάποιος αύξηση, πρέπει να κάνει σχετική έρευνα. Τα επιχειρήματα πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία: τι επιτεύχθηκε, πώς επηρεάστηκε θετικά η ομάδα ή μειώθηκαν τα κόστη. Αντί για απειλές αποχώρησης, προτείνεται θετική διατύπωση που δείχνει αφοσίωση αλλά και προσδοκία ανταμοιβής. Οι εργοδότες κατανοούν πλέον πως η αντικατάσταση εργαζομένων είναι δαπανηρή και αναζητούν τρόπους διατήρησης προσωπικού.
Η πανδημία οδήγησε σε υπερκινητικότητα και κούραση από τις συνεχείς αλλαγές. Σήμερα, η σταθερότητα και η έξυπνη εσωτερική διαπραγμάτευση είναι συχνά πιο αποτελεσματικές. Η εποχή που η αλλαγή δουλειάς ήταν η βασική λύση για αύξηση μισθού δείχνει να φθίνει. Το κλειδί είναι η ενίσχυση της εσωτερικής αξίας και η ορθή διαχείρισή της.