Σε μία αγορά εργασίας που μέχρι τώρα έδειχνε ανοδικά σημάδια, οι πιο πρόσφατες ροές δείχνουν πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται απλώς ομαλά — έχουν πλέον και έντονες μεταβολές. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου 2025 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά περίπου 308.105 νέες θέσεις εργασίας, με 2.626.829 αναγγελίες προσλήψεων έναντι 2.318.724 αποχωρήσεων.
Όμως, η δυναμική αυτή “κράτησε” μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά μετά το 2015 αρνητικό ισοζύγιο, με -9.196 θέσεις απομείωσης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «καμπανάκι» για την αγορά εργασίας· παρά το θετικό ισοζύγιο του εννεαμήνου, η μετάπτωση σε μήνα με αρνητικό αποτέλεσμα δείχνει πως η εύθραυστη δυναμική της απασχόλησης μπορεί να αναστραφεί γρήγορα.
Οι κρίσιμοι κλάδοι
Ο Σεπτέμβριος του 2025 επιβεβαίωσε ότι οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η εστίαση και ο τουρισμός. Στην εστίαση καταγράφηκε μείωση 56.135 θέσεων (72.545 προσλήψεις έναντι 128.680 αποχωρήσεων), ενώ στον τουρισμό το ισοζύγιο ήταν -23.212 θέσεις (13.741 προσλήψεις έναντι 36.953 αποχωρήσεων).
Αντίθετα, η εκπαίδευση αποτέλεσε φωτεινό σημείο, με θετικό ισοζύγιο 61.594 θέσεων (67.596 προσλήψεις έναντι 6.002 αποχωρήσεων).
Είναι ενδεικτικό πως οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είχαν ήδη κλείσει με -20.729 και -2.542 θέσεις αντίστοιχα, ενώ ο Σεπτέμβριος έφερε την πρώτη μεγάλη μηνιαία ύφεση.
Τι σημαίνουν αυτά για την αγορά εργασίας
Η εικόνα παραμένει θετική βάσει εννεαμήνου, αλλά η αρνητική στροφή τον Σεπτέμβριο δείχνει ότι η αγορά απασχόλησης μπορεί να χάσει τη ροπή της εάν οι συνθήκες παραμείνουν εύθραυστες.
Η αύξηση των αποχωρήσεων, ειδικά των καταγγελιών, δείχνει πως η ευελιξία της απασχόλησης παραμένει υψηλή — κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ρίσκο για τη σταθερότητα της αγοράς.
Ειδικά η μείωση της πλήρους απασχόλησης (στο 48% των νέων συμβάσεων τον Σεπτέμβριο) έναντι των μερικών ή εκ περιτροπής μορφών (52%) αποτελεί ένδειξη υποχώρησης της ποιότητας των θέσεων εργασίας.
Η συνέχεια
Η αύξηση του θετικού ισοζυγίου έως τις 308.105 θέσεις είναι ενθαρρυντική, αποτελώντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της τελευταίας 24ετίας — μετά τις 312.112 θέσεις του 2023.
Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται πλέον στη διαχείριση των μηνιαίων μεταβολών και στην αποτροπή διάχυσης της αρνητικής τάσης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι: αν συνεχιστούν οι αποχωρήσεις με τον ίδιο ρυθμό, το θετικό αποτέλεσμα του εννεαμήνου ενδέχεται να αντιστραφεί.
Για να διατηρηθεί η θετική πορεία, απαιτείται στήριξη των κλάδων που πλήττονται, ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και δημιουργία θέσεων με διάρκεια και ποιότητα.
Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί η σταθερότητα της εργασίας, η αξιοποίησή της και η επιχειρηματική ανάπτυξη, ώστε να μην «στριμωχθεί» η θετική δυναμική από την αύξηση των αποχωρήσεων ή την έλλειψη προσλήψεων με επάρκεια.
Με άλλα λόγια, τα καλά νέα του εννεαμήνου δεν είναι λόγος για εφησυχασμό, αλλά σημείο εκκίνησης για τη διατήρηση και βελτίωση της απασχόλησης.

