Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές από κάθε άλλη φορά την τελευταία εικοσαετία, καθώς προσπαθούν να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις ενός αναζωπυρούμενου εμπορικού πολέμου. Ανάλυση του Bloomberg σε μεταγραφές κλήσεων αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο του 2025 δείχνει ότι οι αναφορές στη λέξη «αβεβαιότητα» ξεπέρασαν ακόμα και τα επίπεδα της πανδημίας, της πρώτης θητείας Τραμπ και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Αντιθέτως, οι αναφορές σε «εμπιστοσύνη» υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο πενταετίας, αντανακλώντας το κλίμα επιφύλαξης στην αγορά.
Η μεταστροφή ξεκίνησε με τους δασμούς Τραμπ
Η τελευταία φορά που η «εμπιστοσύνη» ξεπέρασε την «αβεβαιότητα» ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά της Covid-19 έδιναν ελπίδα για έξοδο από την κρίση. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η τάση αυτή διατηρήθηκε.
Πρωταθλήτρια της «αβεβαιότητας» η EQT AB
Η σουηδική εταιρεία private equity EQT AB ανέφερε τη λέξη “uncertainty” 24 φορές στην κλήση αναλυτών – περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη. Ο CEO, Κρίστιαν Ότο Σίντινγκ, παραδέχθηκε ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια επηρεάζει τις εξόδους επενδύσεων, με τις συνθήκες στις αγορές να επιβραδύνουν τη δραστηριότητα.
Ακολούθησε η δανέζικη GN Store Nord, κατασκευάστρια ακουστικών βοηθημάτων, η οποία υποβάθμισε τις ετήσιες προβλέψεις της. Ο CEO Πέτερ Κάρλστρεμερ παραδέχθηκε ότι η ανάκαμψη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αβεβαιότητας που επηρεάζει τη ζήτηση.
Οι τράπεζες είχαν τις περισσότερες αναφορές στην αβεβαιότητα, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις επιπτώσεις των νέων δασμών στα επιτόκια, στις επισφάλειες και στις συγχωνεύσεις. Πίσω τους βρίσκονται οι εταιρείες βιομηχανικού εξοπλισμού, οι οποίες εξαρτώνται από παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και φοβούνται μείωση των επενδύσεων από πελάτες τους.
Επιπλέον, ολόκληρος ο βιομηχανικός κλάδος —από ναυτιλιακές και κατασκευαστές κινητήρων έως παραγωγούς φορτηγών— αντιμετωπίζει και την πίεση από την αποδυνάμωση του δολαρίου, που επιδρά αρνητικά στις εξαγωγές και στις εισαγόμενες πρώτες ύλες.