Δεν έχει μόνο εγκατασταθεί στους κορμούς δέντρων στα τροπικά δάση, κυριαρχώντας με την επιβλητική παρουσία του, αλλά έχει τέτοιες τάσεις… επεκτατισμού που φαίνεται από το διάστημα.
Η λιάνα, ένα ξυλώδες φυτό που αναρριχάται σε δέντρα αναζητώντας φως, επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά τα δέντρα, τα οποία καταλαμβάνει.
Όπως αναφέρει έκθεση του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ecology οι λιάνες σαρώνουν τα τροπικά δάση, μειώνοντας την ικανότητά τους να αποθηκεύουν άνθρακα και περιορίζοντας τον ρόλο τους στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για «πανδημία» που μαίνεται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια,
Ο περιβαλλοντολόγος Μάρκο Βίσερ από το ολλανδικό πανεπιστήμιο είχε αρχίσει να μελετά τις λιάνες και ήταν ο πρώτος, το 2016, που τις καταχώρησε ως «μολυσματική ασθένεια».
Όπως τονίζει, οι λιάνες μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις λεγόμενες ταινίες, τα ενοχλητικά παρασιτικά σκουλήκια, καθώς «αναχαιτίζουν τους πόρους των δέντρων και μπορούν να υπερδιπλασιάσουν τη θνησιμότητα των δέντρων».
«Σε τέτοιες περιοχές, η αναγέννηση των δασών σταματά και η αποθήκευση άνθρακα μπορεί να μειωθεί έως και 95%. «Αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με την αποψίλωση των δασών», είπε ο Βίσερ, σύμφωνα με δημοσίευση του πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον Βίσερ οι λιάνες είναι φυτά «απατεώνες», καθώς δε χρειάζονται να δημιουργήσουν μόνα τη στήριξη, αφού τη δανείζονται χωρίς κόπο από δέντρα. Επομένως, απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να αναπτυχθούν.
Μια λιάνα μπορεί να σκαρφαλώσει γρήγορα στην κομοστέγη, να απλώσει ένα φυλλώδες κάλυμμα πάνω από τις κορυφές των δέντρων και να κλέψει όλο το ηλιακό φως για τον εαυτό της.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αντανακλά περισσότερο φως και υπέρυθρη ακτινοβολία από το φύλλωμα των δέντρων, επομένως μπορεί κάποιος να τη δει.
«Τώρα που καταλαβαίνουμε γιατί οι λιάνες είναι ανιχνεύσιμες από το διάστημα, μπορούμε να αναπτύξουμε στοχευμένες τεχνικές για να χαρτογραφήσουμε την εξάπλωσή τους και τον αντίκτυπό τους παγκοσμίως».