• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Opinion

Αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

16 Οκτωβρίου, 2025Updated:16 Οκτωβρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στις ΗΠΑ, στο λουκέτο του δημόσιου τομέα που παρατείνεται οδηγώντας αναπόφευκτα και σε απολύσεις,  προστέθηκε ο κίνδυνος κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σαν αποτέλεσμα της επιμονής του Πεκίνου σε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές των σπανίων γαιών.

Οι αναταράξεις στη Wall Street ήταν αναμενόμενες μετά την καταγραφή ιστορικά υψηλών επιδόσεων στο S & P 500 προηγουμένως, με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 3ου τριμήνου να ξεκινούν και τον πήχη των προσδοκιών να είναι ψηλά.

Του Δημήτρη Τζάνα

Ταυτόχρονα, η ρητορική της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα  Γκεοργκίεβα, της Τράπεζας της Αγγλίας και  του CEO της J.P.Morgan Jimmie Dimon συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών κολοσσών (Magnificent 7) είναι υπερβολικές.  Με τους πολλαπλασιαστές λοιπόν να φτάνουν το 40 κατά τον Economist, μια διορθωτική κίνηση των δεικτών στο επόμενο διάστημα είναι πιθανή.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μακρόν διορίζει πάλι τον Σεμπαστιάν Λεκορνί ως Πρωθυπουργό σε μια ύστατη προσπάθεια να ψηφιστεί προϋπολογισμός στη Γαλλία ως το τέλος του έτους, προκειμένου να αποφευχθούν οι εύλογες αντιδράσεις των αγορών σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να τιθασεύσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που ήδη βρίσκεται στο 114% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα και παρά την αναγγελία της έναρξης της δύσκολης πορείας προς την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, οι διεθνείς αγορές βιώνουν σκηνικό υψηλής αβεβαιότητας, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ που οδηγούν σε μια αντιδικούσα Αμερική με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Με τους αυξημένους δασμούς και τους περιορισμούς των μεταναστών να υπονομεύουν την ανάπτυξη και να μειώνουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα, προκαλώντας αυξημένη ζήτηση για το παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, τον  χρυσό, με την τιμή του να ξεπερνά τα  $4000 /ουγκιά.

Στην Ελλάδα, η έκθεση του οίκου FTSE Russell ανήγγειλε την επαναφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές το φθινόπωρο του 2026, προσφέροντας ένα ισχυρό καταλύτη για αυξημένες τοποθετήσεις στα δεικτοβαρή blue chips με τον  ΓΔ να ξεπερνά τις 2100 μονάδες. Με τη J.P. Morgan να παίρνει τη μεζούρα του υπολογισμού για να αποφανθεί τελικά ότι οι προσδοκώμενες εισροές των παθητικών funds των ανεπτυγμένων αγορών θα είναι ελαφρώς μικρότερες από τις εκροές των αντίστοιχων funds των αναδυομένων αγορών όπου τώρα κατατάσσεται, μη λαμβάνοντας υπόψη το συνολικά ευεργετικό αποτέλεσμα για το επενδυτικό περιβάλλον που είναι πιθανό να λάβει χώρα για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η νέα φάση του εμπορικού πολέμου δεν αφήνει αλώβητο το Χ.Α. , στον τραπεζικό κλάδο όπου συντελούνται  ρευστοποιήσεις αλλά και σε πολλά ακόμη blue chips από τους ξένους επενδυτές. Με τον τραπεζικό κλάδο που καταγράφει αποδόσεις ύψους 91% ως τις 10/10, η κατοχύρωση μέρους των κερδών να θεωρείται εύλογη. Από την άλλη πλευρά, οι  επικείμενες  καταβολές προμερισμάτων στο τέλος του έτους και η προοπτική περαιτέρω βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας τους για το 2026, καθιστούν τις τραπεζικές μετοχές  περισσότερο ελκυστικές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Παράλληλα, το deal μεταξύ Allwyn και ΟΠΑΠ προκαλεί σκεπτικισμό καθώς η συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας θα περιοριστεί στο 21,5% στο υπό διαμόρφωση νέο σχήμα από 48,2% σήμερα στον ΟΠΑΠ.

Εξέλιξη που είναι πιθανό να διαφοροποιήσει την πολιτική σταθερά γενναιόδωρων χρηματικών διανομών των τελευταίων ετών λόγω πιθανής αναδιάταξης των προτεραιοτήτων της διοίκησης. Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται στη φάση συσσώρευσης με τις 2065 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο σημείο στήριξής του και με άμεσο στόχο  την  επαναφορά του  στην περιοχή των 2100 μονάδων.

* Ο Δημήτρης Τζάνας είναι Σύμβουλος Διοίκησης του Κύκλου ΑΧΕΠΕΥ.

Δημήτρης Τζάνας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΝέα Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον ΑΘΕ για την εκτέλεση ασφαλτικών εργασιών
Next Article Νίκη Κεραμέως: Πέντε αλήθειες για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Related Posts

Τουρκικές ΜΚΟ συνέταιροι της… Χαμάς!

16 Οκτωβρίου, 2025

Σεβασμός

16 Οκτωβρίου, 2025

Τι αλλάζει στη γεωγραφία του επιχειρείν;

14 Οκτωβρίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.