Τα κοράλλια είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το οικοσύστημα, καθώς φιλοξενούν δεκάδες διαφορετικά θαλάσσια είδη παρέχοντας καταφύγιο και τροφή. Ωστόσο εξαιτίας της υπερθέρμανσης των υδάτων πλήττονται, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρους θαλάσσιους οικοτόπους.
Η συμβολή τους στην υγεία και την ισορροπία του οικοσυστήματος είναι πολύτιμη και άλλο τόσο χρήσιμη αποδεικνύεται η ύπαρξή τους για την επιστημονική κοινότητα, αφού αποκαλύπτουν πληροφορίες και στοιχεία που βοηθούν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα το θαυμαστό κόσμο των ωκεανών.
Σύμφωνα με μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τα απολιθώματα των κοραλλιών μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν τους ειδικούς δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα για τη στάθμη των υδάτων.
Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει ότι τα απολιθωμένα κοράλλια στις Σεϋχέλλες αποκαλύπτουν ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δεν έγινε με αργό και σταθερό ρυθμό, αλλά απότομα και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε απολιθωμένα κοράλλια σε διαφορετικά ύψη πάνω από τη σημερινή στάθμη των υδάτων και κατέληξε ότι πριν περίπου 122.000 – 123.000 χρόνια, όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έμοιαζαν με τις σημερινές, καταγράφηκαν τρεις διακριτές περίοδοι ταχείας ανόδου της στάθμης της θάλασσας, κάθε μία από τις οποίες ακολουθείται από μείωση, όλες μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο 6.000 ετών.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μία πιθανή μελλοντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορη και ξαφνική από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ιδίως αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Αυτά δεν είναι καλά νέα για εμάς καθώς οδεύουμε προς το μέλλον», δήλωσε η Άντρεα Ντάτον, καθηγήτρια Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Μεσοπαγετωνικής περιόδου, σύμφωνα με την έρευνα, τα στρώματα πάγου στην Αρκτική και την Ανταρκτική πιθανότατα ανταποκρίνονταν ανεξάρτητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας, οδηγώντας σε διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας.
«Έτσι, παρότι η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε αρκετά μέτρα υψηλότερα από ό,τι σήμερα κατά τη διάρκεια αυτής της θερμής περιόδου, αν η θερμοκρασία αυξηθεί ταυτόχρονα και στα δύο ημισφαίρια όπως είναι σήμερα, τότε μπορούμε να αναμένουμε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στο μέλλον θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι ήταν τότε», τόνισε η Ντάτον.
Μάλιστα, εξήγησε ότι είναι πιθανό η παγκόσμια άνοδος κατά μέσο όρο να κυμαίνεται στα 10 μέτρα στο μέλλον, «μόνο και μόνο σύμφωνα με τις θερμοκρασίες που έχουν ήδη σημειωθεί».
Για αυτό το λόγο, οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους το σενάριο αυτό ώστε να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να περιοριστεί το φαινόμενο για να δοθεί το κατάλληλο χρονικό πλαίσιο στις αρχές να προετοιμαστούν και να προστατεύσουν καταλλήλως τον πληθυσμό.