• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Apple: Γιατί η κατασκευή iPhone στις ΗΠΑ παραμένει ανέφικτη παρά τις πιέσεις
Πλανήτης

Apple: Γιατί η κατασκευή iPhone στις ΗΠΑ παραμένει ανέφικτη παρά τις πιέσεις

5 Ιουνίου, 2025Updated:5 Ιουνίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Το 2011, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ρώτησε τον Στιβ Τζομπς γιατί η Apple δεν κατασκευάζει τα iPhones στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει το ίδιο ερώτημα στον Τιμ Κουκ — αυτή τη φορά με πολύ μεγαλύτερη πίεση.

Έχοντας θέσει την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας στο επίκεντρο της προεδρίας του, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η Apple και άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς 25% εάν συνεχίσουν να κατασκευάζουν τα smartphones τους εκτός αμερικανικού εδάφους.

Σε ανάρτηση στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε: «Έχω πει στον Τιμ Κουκ ότι αναμένω τα iPhones που πωλούνται στις ΗΠΑ να κατασκευάζονται και να συναρμολογούνται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι στην Ινδία ή αλλού. Διαφορετικά, η Apple θα πληρώνει δασμούς τουλάχιστον 25%».

Οι δηλώσεις ήρθαν μετά την ανακοίνωση του Κουκ ότι η πλειοψηφία των iPhones για την αγορά των ΗΠΑ θα παράγεται στην Ινδία, ως μέτρο αποφυγής των δασμών για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί στο CNN, η πλήρης μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ είναι ένα έργο σχεδόν ακατόρθωτο. Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε σημαντικά το κόστος, ενώ πιθανώς θα απαιτούσε ακόμη και αλλαγές στο σχεδιασμό του προϊόντος.

Ο Ντιπάντζαν Τσατετζι, αναλυτής της Forrester, τονίζει ότι το σχέδιο είναι θεμελιωδώς μη βιώσιμο. Η Κίνα διαθέτει ένα εκτεταμένο και εξειδικευμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρονικών, το οποίο περιλαμβάνει εργοστάσια όπως της Foxconn, που απασχολούν έως και 900.000 εργαζομένους σε περιόδους αιχμής. Οι εργαζόμενοι διαμένουν σε κοιτώνες, επιτρέποντας στην Apple να προσαρμόζει άμεσα τη ροή της παραγωγής.

Το αμερικανικό έλλειμμα σε δεξιότητες και υποδομές

Αντιθέτως, η βιομηχανική απασχόληση στις ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί, με μόνο το 8% των Αμερικανών να εργάζονται στη μεταποίηση σήμερα, σε σύγκριση με 26% τη δεκαετία του 1970.

Η Κάρολιν Λι, επικεφαλής του Manufacturing Institute, εξηγεί ότι οι σύγχρονες βιομηχανικές θέσεις απαιτούν υψηλού επιπέδου δεξιότητες, όπως προγραμματισμό και ανάλυση δεδομένων — δεξιότητες που λείπουν από το αμερικανικό εργατικό δυναμικό.

Ο ίδιος ο Κουκ έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας την παραγωγή στην Κίνα ως μοναδικό συνδυασμό τεχνικών ικανοτήτων, ρομποτικής τεχνολογίας και επιστήμης των υπολογιστών. Αυτό το μείγμα, όπως λέει, είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα και την ακρίβεια των προϊόντων της Apple.

Οι προσπάθειες επαναπατρισμού παραγωγής και η ρομποτική

Η περίπτωση της Ultrahuman, μιας ινδικής εταιρείας που ξεκίνησε παραγωγή συσκευών στο Τέξας, δείχνει πώς η αυτοματοποίηση μπορεί να καταστήσει δυνατή την παραγωγή στις ΗΠΑ, αν και με περιορισμένη κλίμακα. Ο CEO Μοχίτ Κουμάρ τονίζει ότι χρειάστηκε να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό με πολλαπλές δεξιότητες και να επενδύσουν σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Παρομοίως, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε ότι η Apple χρειάζεται «ρομποτικά χέρια» για να επιτύχει την ίδια ακρίβεια που προσφέρει η Ασία.

Ο αναλυτής Πάτρικ Μούρχεντ θεωρεί ότι η μεταφορά παραγωγής είναι εφικτή σε ορίζοντα πενταετίας, αλλά μόνο αν προηγηθεί σχεδιαστική προσαρμογή του iPhone και ευρεία αυτοματοποίηση.

Όπως εκτιμά ο Νταν Άιβς από τη Wedbush Securities, η κατασκευή iPhones στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τριπλασιάσει την τιμή τους. Για τον λόγο αυτό, η Apple βρίσκεται σε δίλημμα: η οικονομική πραγματικότητα δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό της παραγωγής, αλλά και η πλήρης άρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολιτικά δύσκολη.

«Η Apple πρέπει να περπατήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί για όσο περισσότερο μπορεί», καταλήγει ο Τσατετζι της Forrester.

Apple
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΘέσεις εργασίας στο Δήμο Τήλου
Next Article Γιγαντιαίο σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα σκεπάζει τις ΗΠΑ

Related Posts

Κίνα: Επικήρυξε έναντι 1.400 δολαρίων 20 χάκερ της Ταϊβάν

6 Ιουνίου, 2025

Ιστορική μείωση για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ – «Κατέρρευσαν» οι εισαγωγές λόγω δασμών

6 Ιουνίου, 2025

Γιγαντιαίο σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα σκεπάζει τις ΗΠΑ

5 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.