Ιδιαίτερα αυξημένες εκπομπές μεθανίου καταγράφονται στη λίμνη Σιλιάν της Σουηδίας, σύμφωνα με μελέτη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Τσάλμερς.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, ανάλογες συγκεντρώσεις δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν σε περιβάλλον λίμνης, στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς.
Η λίμνη είναι η έβδομη μεγαλύτερη στη Σουηδία με διάμετρο περίπου 52 χλμ. και σχηματίστηκε πριν από 377 εκατ. χρόνια, έπειτα από πρόσκρουση μετεωρίτη.
Κάθε χειμώνα οι ντόπιοι παρατηρούσαν ότι σε κάποια σημεία η λίμνη δεν πάγωνε, αλλά δημιουργούνταν κενά, τα οποία δεν καλύπτονταν με στρώμα πάγου ανεξαρτήτως των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι ειδικοί από το σουηδικό πανεπιστήμιο καταλήγουν ότι οι οπές αυτές απελευθερώνουν σημαντικά επίπεδα μεθανίου.
Μελετώντας τις εκπομπές την περίοδο 2023-20024 διαπίστωσαν ότι η έντονη διαρροή μεθανίου οδηγεί στη δημιουργία ορατών νεφών αερίου. Έπειτα από έξι μήνες επέστρεψαν στο σημείο επαναλαμβάνοντας τις μετρήσεις και παρατήρησαν ότι οι συγκεντρώσεις παρέμειναν ίδιες. Συνολικά εκτιμάται ότι παράγονται από το σημείο ετησίως 3,5 τόνοι του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν σε 85 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Γιόχαν Μέλκβιστ, εκ των συντακτών της έκθεσης, δήλωσε ότι οι εκπομπές αυτές είναι πολύ πιο εκτεταμένες από ότι σε άλλες περιοχές και καταγράφηκαν ρυθμοί έως και 300 φορές υψηλότεροι από ό,τι συνήθως παρατηρείται στις λίμνες.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το μεθάνιο παράγεται σε όλα τα υδάτινα σώματα από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης κάτω από το νερό, ωστόσο αυτό που είναι ασυνήθιστο στην περίπτωση της Σιλιάν είναι οι υψηλές συγκεντρώσεις.
Συνήθως, το μεθάνιο στις λίμνες εμφανίζεται σαν φυσαλίδες στην επιφάνεια, εντούτοις, στη λίμνη παρατηρείται πιο συμπαγής μορφή αερίου, σαν σύννεφο καπνού.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η προέλευση των εκπομπών αυτών με τους ειδικούς να εικάζουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για αέριο από το υπέδαφος και να σχετίζεται με την πρόσκρουση μετεωρίτη, καθώς θα μπορούσε να έχει προκληθεί μεταφορά οργανικής ύλης βαθιά μέσα στη Γη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η παραγωγή μεθανίου μέχρι σήμερα.
Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες, μπορεί να είναι η μοναδική περίπτωση στη λίμνη της Σουηδίας, αλλά αν οι εκπομπές προέρχονται από πιο ρηχούς θύλακες ιζημάτων τότε αυτός ο τύπος εκπομπής μπορεί να συμβαίνει σε περισσότερα μέρη.