• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Bloomberg: Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση κατά του υπερτουρισμού και της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση κατά του υπερτουρισμού και της βραχυχρόνιας μίσθωσης

9 Σεπτεμβρίου, 2024Updated:9 Σεπτεμβρίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Άρθρο για τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δημοσίευσε το Bloomberg, λέγοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του υπερτουρισμού, καθώς οι επισκέπτες συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα σε αριθμούς ρεκόρ μετά την πανδημία».

Η κυβέρνηση έχει «ανησυχήσει πολύ» για την εισροή επιβατών κρουαζιέρας ορισμένους μήνες του χρόνου και θα αρχίσει να χρεώνει τέλη, είπε ο Μητσοτάκης το Σάββατο κατά την ετήσια ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα αυξήσει επίσης έναν φόρο που σχετίζεται με την κλιματική κρίση στα καταλύματα.

Η Ελλάδα δέχτηκε ρεκόρ 36,1 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2023, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 16% στα 11,6 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει περίπου το 20% στην οικονομία, καθιστώντας τον ζωτικής σημασίας για την υγεία του έθνους, σημειώνει το μέσο.

Η χώρα θα επεκτείνει επίσης το πρόγραμμα «Golden Visa» σε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι ξένοι έπρεπε προηγουμένως να αγοράσουν ακίνητα για να αποκτήσουν τη βίζα.

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια θα πληρώνουν αντίτιμο και η χρέωση θα είναι μεγαλύτερη στα δημοφιλή τουριστικά νησιά Σαντορίνη και Μύκονο. Η χρέωση «θα είναι 20 ευρώ για τους δύσκολους μήνες της υψηλής περιόδου», είπε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Θα αυξηθεί επίσης ο φόρος διαμονής για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, με τα έσοδα να ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε την ανησυχία ότι περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του «υπερτουρισμού». Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Ιούνιο, είχε ανακοινώσει σχέδια περιορισμού των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας από το 2025.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κατηγορηθεί για την πυροδότηση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα, η οποία μαζί με τις υψηλές τιμές καταναλωτή βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης πολιτικής συζήτησης, επισημαίνεται στο άρθρο.

Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει κάθε νέα βραχυπρόθεσμη μίσθωση για τουλάχιστον ένα χρόνο σε τρία κύρια μέρη της Αθήνας, είπε ο Μητσοτάκης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αλλάζουν τις μισθώσεις από βραχυπρόθεσμες σε μακροπρόθεσμες δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρο ενοικίου για τρία χρόνια, όπως και οι ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους αντί να τα κρατήσουν εκτός αγοράς, είπε.

Τα εξοχικά αυξήθηκαν κατά μέσο όρο ετησίως κατά 28% από το 2019 έως το 2023, τη στιγμή που τα διαθέσιμα καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση διπλασιάστηκαν την ίδια περίοδο. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες αυξήθηκαν μόλις 3,5% αυτό το διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε έκθεση της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της χώρας που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει το αμερικανικό μέσο.

Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να καλύψει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού —έναν δείκτη που δείχνει τα έσοδα μείον τις δαπάνες εξαιρουμένων των τόκων— ύψους 2,1% του ΑΕΠ τόσο για το 2024 όσο και για το 2025, από 1,9% το 2023.

Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η πρόσφατη συνετή πορεία του προϋπολογισμού της χώρας ήταν ένας από τους μοχλούς για τις εταιρείες αξιολόγησης να επιστρέψουν την Ελλάδα στην ζώνη επενδυτικής βαθμίδας το 2023 μετά από 13 χρόνια όπου ήταν στην κατηγορία junk, αναφέρει το Bloomberg.

«Τα υγιή και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την υγιή ονομαστική ανάπτυξη, θα διευκολύνουν περαιτέρω τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κάτω από 140% έως το 2027, από 161,9% το 2023», ανακοίνωσε η DBRS Morningstar την Παρασκευή.

Bloomberg
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleAσφαλιστικές εισφορές: Επιπλέον μείωση 0,5% το 2027 μετά τη μείωση 1% το 2025
Next Article Eurolife FFH: 2ος κύκλος εκπαίδευσης για στελέχη ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη Βόρεια Ελλάδα

Related Posts

Σούπερ μάρκετ vs λαϊκή αγορά: Πού βρίσκονται οι καλύτερες τιμές σε φρούτα και λαχανικά

15 Ιουνίου, 2025

Μπορεί η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση του υπερτουρισμού;

15 Ιουνίου, 2025

ΗΠΑ: Σημαντική ανάκαμψη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη μετά το σοκ των δασμών Τραμπ

14 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.