• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Capital Economics: Η Ελλάδα χρειάζεται χρεοκοπία!
Οικονομία

Capital Economics: Η Ελλάδα χρειάζεται χρεοκοπία!

20 Απριλίου, 2017Updated:20 Απριλίου, 2017Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και οι φόβοι για κατάρρευση του προγράμματος διάσωσης φέρνουν ξανά την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού, διαπιστώνει η Capital Economics στην έκθεση με τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Ακόμα και εάν μια συμφωνία με τους πιστωτές επιτρέψει τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία, το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται να μειωθεί, και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται default, είτε ελεγχόμενο ή όχι, καταλήγει το έγκυρο think tank.

Οι αναλυτές της Capital Economics δεν βλέπουν φως στο τούνελ για την Ελλάδα. Η αβεβαιότητα γύρω από τη συνέχιση του προγράμματος έχει ξεκάθαρες επιπτώσεις για την οικονομία, σημειώνουν, θυμίζοντας ότι το ΑΕΠ επέστρεψε σε πτωτική τροχιά κατά το δ΄ τρίμηνο του 2016 (-1,2%). Μάλιστα, οι προβλέψεις τους μιλούν για μείωση του ΑΕΠ και κατά το πρώτο τρίμηνο (έπειτα και από την περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη PMI για τη μεταποίηση), κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία θα μπει και τεχνικά σε ύφεση, αναφέρει το ependisinews.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα πλήττει και τον τραπεζικό κλάδο, με τους ιδιώτες καταθέτες να αποσύρουν χρήματα και πάλι από τις τράπεζες, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, υπό το φόβο σύσφιξης των capital controls.

«Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί σύντομα, εάν υποθέσουμε ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως για τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους του Ιουλίου», τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics. «Αλλά η οικονομία θα συνεχίσει να νιώθει τις επιπτώσεις της λιτότητας, ειδικά με δεδομένη τη μελλοντική επιβάρυνση από τα νέα μέτρα», προσθέτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το think tank επιμένει στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος (έναντι 2,7% που υποθέτει το πρόγραμμα) και 1% του χρόνου. «Ακόμα και το 2019, προβλέπουμε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2%, σε μία πολύ πιο αργή ανάκαμψη από ό,τι υποθέτει το πρόγραμμα», σημειώνουν οι αναλυτές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λένε, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ δεν αναμένεται να μειωθεί, και επομένως μία χρεοκοπία –ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη- θα χρειαστεί, καταλήγουν.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΗ χρήση του Botox στη θεραπεία της Εγκεφαλικής Πάρεσης
Next Article Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Τόμσεν και Ντάισελμπλουμ θα δει ο Τσακαλώτος

Related Posts

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε 32,8% στην τελευταία 15ετία

17 Ιουνίου, 2025

Ανεξάρτητη Αρχή κατά της ακρίβειας: Πότε τίθεται σε λειτουργία – Πώς θα λειτουργεί

17 Ιουνίου, 2025

€250 κάθε Νοέμβριο: Πώς γίνεται η αίτηση και ποιοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια – Τι να προσέξετε

17 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.