• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Capital Economics: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί - Βλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος
Οικονομία

Capital Economics: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί - Βλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος

18 Σεπτεμβρίου, 2024Updated:18 Σεπτεμβρίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Stock market investment trading financial, coin and Greece flag or Forex for analyze profit finance business trend data background.
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια και το βάρος του χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται.

«Η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε κατά σχεδόν 2% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι αναπτύσσεται με σταθερό και -όχι θεαματικό ρυθμό- το γ’ τρίμηνο, ενώ η ισχυρή τουριστική περίοδος βοήθησε. Οι επενδύσεις αποτέλεσαν βασικό μοχλό της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθώς ανέκαμψαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν πέσει κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να είναι αρκετά ισχυρή, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», εξηγεί ο οίκος.

«Αντίθετα, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα είναι ασθενέστερη. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει ψυχρανθεί πρόσφατα και η απασχόληση μειώθηκε ελαφρώς το β’ τρίμηνο. Η συνολική απασχόληση παραμένει πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδό της και τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται. Ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς τόσο ο γενικός, όσο και ο βασικός πληθωρισμός ξεπέρασαν το 3% τον Αύγουστο. Το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού των υπηρεσιών οφείλεται εν μέρει σε είδη που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, όπου οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υψηλές», υπογραμμίζει η Capital Economics.

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των χαμηλών δαπανών για τόκους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ιστορικό αρκετά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα περιθώρια των κρατικών ομολόγων», εκτιμά για την Ελλάδα ο οίκος.

Αναφορικά με την ευρωζώνη, η Capital Economics εκτιμά ότι φαίνεται να έχει χάσει κάποια δυναμική και είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τα επόμενα τρίμηνα. Οι οικονομίες του πυρήνα είναι οι πιο αδύναμες, με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται πιθανώς σε άλλη μια τεχνική ύφεση και η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις. Αντίθετα, η Ισπανία θα υπεραποδώσει, εν μέρει χάρη στην ταχεία μετανάστευση, ενώ οι προοπτικές για την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι αρκετά λαμπρές. Εν τω μεταξύ, ο γενικός πληθωρισμός φαίνεται ότι θα πέσει αρκετά κάτω από το 2% το επόμενο έτος, αλλά ο πληθωρισμός υπηρεσιών θα μειωθεί σταδιακά εν μέσω μιας στενής αγοράς εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης κάθε τρεις μήνες μέχρι να πέσει στο 2,5% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Capital Economics featured ανάπτυξη
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΟργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Στη κοινοπραξία Grimaldi-Μινωικές Γραμμές έναντι €80 εκατ. το 67%
Next Article 40 θέσεις εργασίας στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου

Related Posts

ΤτΕ: «Βλέπει» πληθωρισμό 2,5% το 2025 στην Ελλάδα - Πιέσεις από ενοίκια, έμμεσους φόρους και μισθούς

16 Ιουνίου, 2025

JP Morgan: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,2% για την Ελλάδα το 2025 και 2% το 2026 - Ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα

16 Ιουνίου, 2025

Ακρίβεια στις παραλίες: Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για ελεύθερες ακτές

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.