Κατά τη διάρκεια του 40ετούς γάμου τους, ο Πολ και η Νταϊάν Μπάξτερ δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα 1.200 βιβλία τους, τα έπιπλα και τα ρούχα που κατείχαν ως τότε.
Το συνταξιούχο ζευγάρι ετοιμαζόταν να μετακομίσει από ένα σπίτι 1.800 τετραγωνικών μέτρων με τρεις κρεβατοκάμαρες σε μια μονοκατοικία 1.200 τετραγωνικών μέτρων σε μια κοινότητα για άτομα άνω των 55 ετών, στα νότια του Πόρτλαντ, στην πολιτεία του Όρεγκον.
«Για δύο ή τρία χρόνια το συζητούσαμε και αναρωτιόμασταν: «Πώς θα απαλλαγούμε από όλα αυτά τα αντικείμενα; Τι θα κάνουμε;»» δήλωσε ο 70χρονος Πολ.
Η λύση ήρθε απροσδόκητα, όταν η Νταϊάν γνώρισε τη Σάρα Γκομ σε μια φιλική συγκέντρωση. Η κυρία Γκομ είναι επαγγελματίας διοργανώτρια, γνωστή ως «Senior Move Manager», με εξειδίκευση στην υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων κατά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και της εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων.
Η Σάρα ανέλαβε να οργανώσει όλη τη διαδικασία, από την τακτοποίηση και συσκευασία μέχρι την εύρεση μεταφορέων. Οργάνωσε επίσης την πώληση περισσότερων από 1.000 βιβλίων των Μπάξτερ σε έναν συλλέκτη βιβλίων και σε μια πώληση κληρονομιάς άλλου προσώπου.
«Αν δεν είχαμε τη Σάρα, θα είχαμε τρελαθεί», δήλωσε η Νταϊάν, 82 ετών.
Η 59χρονη Σάρα Γκομ δεν είχε ακούσει ποτέ για το επαγγελματικό αντικείμενο που αφορά τη βοήθεια ηλικιωμένων στη μετακόμιση και οργάνωση του σπιτιού τους, μέχρι που διάβασε για αυτή τη δραστηριότητα σε ένα βιβλίο σχετικά με καριέρες για άτομα άνω των 50 ετών. Μετά από πολλά χρόνια σε δουλειές που δεν την ικανοποιούσαν, η Γκομ δήλωσε πως την ενθουσίασε αμέσως η ιδέα να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ανακαλύψουν τη χαρά της οργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα να διευθύνει τη δική της επιχείρηση.
«Σκέφτηκα ότι αυτό ακριβώς αγαπώ να κάνω και το κάνω πολύ καλά», δήλωσε η Γκομ, η οποία, όπως πολλοί άλλοι στον τομέα της, παραδέχεται ότι έχει κάποια ήπια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Αφού παρακολούθησε μαθήματα για τη βοήθεια ηλικιωμένων στις μετακομίσεις και την επαγγελματική οργάνωση, η Γκομ ίδρυσε την επιχείρησή της, το New Chapter Transitions, τον Μάιο του 2020. Από τότε, η επιχείρησή της αναπτύσσεται σταθερά και πλέον της επιτρέπει να εξασφαλίζει τα προς το ζην από τη δραστηριότητά της. Πέρυσι, τα κέρδη από την επιχείρησή της ξεπέρασαν το μεγαλύτερο εισόδημα που είχε αποκομίσει ποτέ από τις προηγούμενες δουλειές της. Σήμερα, η κύρια ενασχόλησή της είναι να βοηθά ηλικιωμένους να οργανώσουν τα υπάρχοντά τους, να σχεδιάσουν το νέο τους χώρο, να πακετάρουν τα αντικείμενά τους και να τα ξεπακετάρουν στο νέο τους σπίτι.
Η βασική αρχή της διαχείρισης μετακομίσεων για ηλικιωμένους είναι να βοηθά τους ανθρώπους να «αποχωρίζονται τα αντικείμενά τους χωρίς να χάνουν τις αναμνήσεις τους», δήλωσε η Τζένιφερ Πίκετ, η οποία ηγείται της Εθνικής Ένωσης Διαχειριστών Μετακομίσεων για ηλικιωμένους και Ειδικές Μετακομίσεις, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 1.100 εταιρείες-μέλη.
Αυτό συνήθως σημαίνει να τραβούν φωτογραφίες από τα αντικείμενα που αποχωρίζονται, δημιουργώντας έτσι ένα photobook ή ένα κολάζ εικόνων. «Αν μια κυρία έχει 25 τσαγιέρες, δεν είναι οι τσαγιέρες που την συνδέουν με το παρελθόν, αλλά οι αναμνήσεις από το πού τις απέκτησε», εξήγησε η Πίκετ.
«Οι ειδικοί στον τομέα αυτόν συνήθως χρεώνουν από 40 έως 80 δολάρια την ώρα για τις υπηρεσίες τους», σύμφωνα με την Πίκετ. Οι πελάτες ξοδεύουν συνήθως από 1.000 έως 3.200 δολάρια για τη βοήθεια ενός διαχειριστή μετακόμισης. Η Γκομ ανέφερε ότι συνήθως εργάζεται με κάθε πελάτη για περίπου 36 ώρες, αν και η διάρκεια της συνεργασίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ώρες μέσα σε ένα απόγευμα, μέχρι και μήνες.
Η Γκομ συνέκρινε τη δουλειά της με αυτήν της Μέρι Κόντο, η οποία είναι γνωστή για τις μεθόδους οργάνωσή της, καθώς και με την ομάδα Home Edit του Netflix. Ωστόσο, τόνισε ότι τα συστήματα οργάνωσης που περιλαμβάνουν ειδικά χρώματα και αυστηρή ταξινόμηση, αν και αποτελούν δημοφιλή επιλογή για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «δεν είναι πάντα πρακτικά για τους περισσότερους πελάτες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή δυσκολεύονται να διατηρήσουν έναν εξαιρετικά οργανωμένο χώρο».
Η Γκομ ανέφερε ότι έχει πολλούς πελάτες που βιώσει άλλες τραυματικές εμπειρίες, όπως το να χάσουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, γεγονός που καθιστά τη μετάβαση στην καθημερινότητά τους ακόμα πιο δύσκολη.
Η Γκομ εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή εμπεριέχει πολλές συναισθηματικές πτυχές. «Όταν γνωρίζεις αυτούς τους ανθρώπους και κατανοείς τον πόνο τους και όσα περνούν, θέλεις να κάνεις ό,τι μπορείς για να τους βοηθήσεις να βελτιώσουν τη ζωή τους», είπε.
Περιστασιακά, δέχεται περιπτώσεις που δεν αισθάνεται ότι μπορεί να χειριστεί, όπως άτομα που έχουν την τάση να συλλέγουν υπερβολικά αντικείμενα. Αν και μπορεί να δουλέψει υπό πιεστικές συνθήκες, δεν αναλαμβάνει σπίτια όπου η ακαταστασία εμποδίζει τις μετακινήσεις. Επίσης, δεν αναλαμβάνει περιπτώσεις με σοβαρές ζημιές στον χώρο. Σε αυτές τις καταστάσεις, συστήνει στους πελάτες ειδικούς που μπορούν να τους βοηθήσουν.
Η διαδικασία της μείωσης των αντικειμένων και της οργάνωσης του χώρου είναι πολύ δύσκολη. Για όσους έχουν μετακομίσει, απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο για να βγάλουν ή να οργανώσουν τα πράγματα. «Όταν μεγαλώνουμε, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να αποχωριστούμε αντικείμενα που έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις. Οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, έχουν συχνά πράγματα που κληρονόμησαν από προηγούμενες γενιές, όπως παιδικές κάρτες ή έπιπλα και μικροαντικείμενα από τους γονείς τους», δήλωσε η Πίκετ.
Από την άλλη, οι νεότερες γενιές ζουν σε έναν κόσμο με φθηνά και εύκολα αναλώσιμα προϊόντα. Τα έπιπλα από καταστήματα όπως το ΙΚΕΑ ή η Amazon είναι προσιτά και εύκολα να βρεθούν. Οι νέοι δεν περιμένουν από τους γονείς τους να τους παραδώσουν αντικείμενα όπως τραπέζια ή σετ μαχαιροπήρουνων, καθώς τα βρίσκουν εύκολα και φτηνά στον σύγχρονο κόσμο των αγορών.
«Σήμερα, τα αντικείμενα δεν περνούν από γενιά σε γενιά όσο παλαιότερα», είπε η Πίκετ.
Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι επιλέγουν να παραμένουν στα σπίτια τους αντί να μετακομίσουν καθώς μεγαλώνουν, καθώς μερικοί δεν επιθυμούν να φύγουν, ενώ άλλοι απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μια τέτοια αλλαγή.
Οι επαγγελματίες διαχείρισης μετακομίσεων προσφέρουν πλέον χρήσιμες λύσεις για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια των σπιτιών τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναδιάταξη των χώρων, την εγκατάσταση φωτισμού σε πιο προσβάσιμα σημεία ή την αφαίρεση αντικειμένων, όπως χαλιά και εμπόδια στους διαδρόμους, που ενδέχεται να προκαλέσουν ατυχήματα.
Ωστόσο, η Νταϊάν υποστηρίζει ότι η διαδικασία της μετακόμισης σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Αν κάποιος σκέφτεται ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσει, είναι καλύτερο να το κάνει το συντομότερο δυνατόν», είπε. «Όσο περισσότερο το αναβάλλει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι».