• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»DW: Προληπτικά μέτρα και… χρέος στο Eurogroup
Ειδήσεις

DW: Προληπτικά μέτρα και… χρέος στο Eurogroup

8 Μαΐου, 2016Updated:9 Μαΐου, 2016Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τα ανοικτά ζητήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και η ελάφρυνση του χρέους, θα βρεθούν αύριο το απόγευμα στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

H συνεδρίαση δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αύριο αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup.

Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.

"Αγκάθι" τα προληπτικά μέτρα
Από την άλλη το βασικό σκέλος της αξιολόγησης που είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό έχει συμφωνηθεί και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει κατατεθεί στη βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής.

Το δυσκολότερο θέμα των συζητήσεων είναι το λεγόμενο εφεδρικό πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι μόνο με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα. Η κυβέρνηση αρνείται να εξειδικεύσει τα μέτρα του πακέτου και στο θέμα αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθεί μια συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε, αν χρειαστεί, η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα και η ενεργοποίησή του να γίνεται περίπου αυτόματα.

Τέλος, για το χρέος το γεγονός ότι συζητείται αύριο είναι από μόνο του θετικό για την Ελλάδα, ωστόσο από τη συζήτηση θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο "προχωρημένη" θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.

D
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleBloomberg: Νέο μνημόνιο για το 2018
Next Article Αφορολόγητες οι μεταβιβάσεις δανείων

Related Posts

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Υποχρεωτική για περισσότερους εργαζόμενους – Ποιες αλλαγές φέρνει

14 Ιουνίου, 2025

Τι προβλέπουν 9 επενδυτικοί οίκοι για την αγορά πετρελαίου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

14 Ιουνίου, 2025

e-ΕΦΚΑ: Ξεκίνησε έρευνα για υπόθεση χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων

14 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.