• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Ελεύθερο εμπόριο και ευημερία
Opinion

Ελεύθερο εμπόριο και ευημερία

10 Ιουλίου, 2025Updated:10 Ιουλίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Έχω αναφερθεί στον μύθο που διακινείται πως οι κοινωνίες μας στη Δύση μαστίζονται από μεγάλες ανισότητες. Με βάση ρεαλιστικά οικονομικά δεδομένα ουδέποτε οι κοινωνίες μας υπήρξαν πλουσιότερες. Ούτε και οι πολίτες τους λιγότερο άνισοι μεταξύ τους. Τα βασικά αίτια αυτής της εξέλιξης είναι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ανθρώπων καθώς και η ευημερία που τους προσφέρουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Σε άρθρο τους στο Spectator, o γνωστός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Κεντάκυ Ράντ Πώλ και ο ιδρυτής του ιδρύματος Human Progress και στέλεχος του Ινστιτούτου Cato της Ουάσιγκτον Μάριαν Τούπι, προσφέρουν κάποια πρόσθετα ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη αυτή. Υποστηρίζουν πως η μεγάλη αυτή ευημερία οφείλεται και στο ελεύθερο εμπόριο, που εφαρμόσθηκε τα χρόνια αυτά.

Και που κινδυνεύει να υποστεί μεγάλα πλήγματα από την τελευταία τάση εισαγωγής μεγάλων εισαγωγικών δασμών από την κυβέρνηση Τράμπ («Tariffs  will make America Poorer»). Mε πλήθος στοιχείων οι δύο - φιλικά ουσιαστικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση Τραμπ και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα - συγγραφείς αποδεικνύουν την ζημιά που οι εισαγωγικοί δασμοί αναπόφευκτα θα προκαλέσουν στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν η ευημερία που απολαμβάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι Αμερικανοί οφείλεται κατά βάση στο διεθνές εμπόριο. Το εμπόριο δεν είναι απλά καλό για την δημιουργία πλούτου, είναι αναντικατάστατο.

Μιά ανάλυση των τιμών προϊόντων βασικά εισαγομένων δείχνει την εξάρτηση του επιπέδου ζωής των Αμερικανών από το ελεύθερο εμπόριο και τον ανοιχτό διεθνή ανταγωνισμό. Ο χρόνος των τιμών δείχνει πως ένα σημερινό προιόν κοστίζει το 1/3  του χρόνου εργασίας ενός ατόμου σήμερα από την δεκαετία του '70. Δηλαδή, λόγω ελεύθερου εμπορίου και μόνο ο μέσος Αμερικανός είναι τρείς φορές πλουσιότερος σήμερα πριν από 50 χρόνια. Οι τιμές των ψυγείων λχ είναι 61% χαμηλότερες σήμερα από πριν 5 δεκαετίες. 

Οι έγχρωμες τηλεοράσεις των 23 ιντσών είναι 93% φθηνότερες! Δηλαδή σύμφωνα με το κόστος του 1971, αγοράζεις σήμερα 14 τηλεοράσεις! Το κόστος της κατοικίας δείχνει καλύτερα από κάθε τι άλλο τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου. Η αγορά η οικοδόμηση κατοικίας αποτελεί συνήθως την πιό σημαντική δαπάνη στη ζωή κάθε πολίτη.  Στις ΗΠΑ σημαντικά οικοδομικά υλικά, όπως ο χάλυβας και το ξύλο, κυρίως εισάγονται. Αυτονόητα, οι δασμοί θα κάνουν τις τιμές των σπιτιών στην Αμερική (αγορά η οικοδομή) περίπου απλησίαστες.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η μεσαία τάξη συρρικνώνεται. Ιδίως στις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι λάθος. Αλλά συμβαίνει, κατά τους Πώλ και Τούπι, επειδή διευρύνονται τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Λόγω γενικότερης αύξησης των εισοδημάτων. Υποδηλώνει δηλ. το φαινόμενο αυτό μεγαλύτερη ισότητα, παρά διεύρυνση κοινωνικών διαφορών.

Επίσης, βασικό επιχείρημα είναι πως χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις δημιουργούν και επιβιώνουν στον ανταγωνισμό ακριβώς επειδή στηρίζονται σε φτηνότερες εισαγόμενες πρώτες ύλες (λχ, χάλυβα η σίδηρο) που τους δίνει την δυνατότητα να καινοτομίσουν και να παράγουν υψηλού επιπέδου αλλά σχετικά φθηνότερα και, παράλληλα, ο ανταγωνιστικά προϊόντα.

Οι υψηλοί δασμοί θα τους εξαφανίσουν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και θα τους οδηγήσουν κοντά στην χρεωκοπία. Με καταστροφικές συνακόλουθα επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας σε εθνικό επίπεδο.  Χωρίς να υπολογίσει βέβαια κανείς τις επιπτώσεις στην κάμψη της παραγωγικότητας της οικονομίας εν γένει. Πως θα γίνει η Αμερική μεγάλη ξανά, άμα αρχίσει να γίνεται φτωχότερη;

Σε κατακλείδα, τονίζουν οι δυο συγγραφείς, αν υπάρχουν ακόμη οικονομικά δυσπρόσιτα προϊόντα για τον μέσο πολίτη, θα γίνουν ακόμα περισσότερο ακριβά μετά την επιβολή των νέων δασμών και την εξόντωση του ελεύθερου εμπορίου.  Η φτώχεια θα γίνεται πλέον ορατή με γυμνό μάτι.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΕυρώπη: Η πληγωμένη ουτοπία
Next Article Χρηματιστήριο: Mε τις τράπεζες στο τιμόνι ανοίγει ο δρόμος προς τις 2.000 μονάδες

Related Posts

Ευρώπη: Η πληγωμένη ουτοπία

10 Ιουλίου, 2025

Η Ελληνο-Λιβυκή κρίση και ο ρόλος της Τουρκίας: Ανάγκη για μια στρατηγική επαναπροσέγγισης

9 Ιουλίου, 2025

Τα απίθανα βοσκοτόπια και τα κυκλώματα

9 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.