• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό για την τέλεια σοκολάτα
Οικονομία

Επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό για την τέλεια σοκολάτα

26 Αυγούστου, 2025Updated:26 Αυγούστου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να «σπάσουν τον κώδικα» πίσω από τη δημιουργία της τέλειας γεύσης σοκολάτας – και τα ευρήματά τους ίσως σας εκπλήξουν.

Η σοκολάτα παράγεται από καρπούς κακάο, οι οποίοι συλλέγονται από τα δέντρα και αφήνονται να υποστούν ζύμωση για πέντε έως επτά ημέρες πριν την επεξεργασία.

Ωστόσο, νέα έρευνα κατέληξε ότι δεν είναι η γενετική του κακάο αλλά οι μικροοργανισμοί που καθορίζουν τη γεύση.

Ο δρ Ντέιβιντ Γκοπόλτσαν, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, δήλωσε ότι η έρευνα επιτρέπει την παραγωγή σοκολάτας με «συνεπή ποιότητα και γευστικό προφίλ».

Η έμπνευση για την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology, ήρθε από την εμπειρία του στο Κέντρο Έρευνας Κακάο στο Τρινιντάντ. Εκεί δοκίμαζε σοκολάτες από διάφορες χώρες και διαπίστωνε μεγάλες διαφορές στη γεύση.

Η μέχρι τώρα άποψη ήταν ότι αυτές οι διαφορές οφείλονταν στη γενετική των φυτών. Ωστόσο, ο Γκοπόλτσαν παρατήρησε ότι οι ίδιες ποικιλίες αποκτούσαν διαφορετικές γεύσεις όταν καλλιεργούνταν σε διαφορετικές περιοχές.

Η μελέτη έγινε στην Κολομβία, σε τρεις φάρμες κακάο σε Σανταντέρ, Ουίλα και Αντιόκια. Όπως εξηγεί, η ζύμωση είναι καθοριστική, αφού χωρίς αυτήν οι κόκκοι δεν αποκτούν τη χαρακτηριστική γεύση σοκολάτας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ανάλυση DNA για να εξετάσει τους μικροοργανισμούς που συμμετέχουν στη ζύμωση και κατέγραψε τις χημικές αλλαγές στους κόκκους. Διαπιστώθηκε ότι η σοκολάτα από την Αντιόκια είχε διαφορετική γεύση και διαφορετική σύνθεση μικροβίων.

Το πείραμα επαναλήφθηκε στο εργαστήριο με απομονωμένους μικροοργανισμούς, που προστέθηκαν σε φρεσκοσυλλεγμένους κόκκους κακάο. Η ζύμωση αναπαράχθηκε πλήρως και η γεύση της σοκολάτας ταυτίστηκε με αυτή που παρατηρήθηκε στο πεδίο.

Σύμφωνα με τον Γκοπόλτσαν, αυτό αποδεικνύει ότι μπορούμε να ελέγξουμε μια διαδικασία που μέχρι τώρα ήταν άγρια και ανεξέλεγκτη, διασφαλίζοντας σταθερή ποιότητα και γεύση.

Η δυνατότητα ελέγχου των «γευστικών τόνων» της σοκολάτας θα είναι «ιδιαίτερα ανατρεπτική», καθώς σήμερα η βιομηχανία δεν έχει κανέναν έλεγχο στη ζύμωση. Η νέα γνώση θα επιτρέψει στις εταιρείες να δημιουργούν ένα γευστικό προφίλ αποκλειστικά δικό τους.

Αν και μένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί εμπορικά, ο Γκοπόλτσαν τονίζει ότι πλέον «το μυστήριο λύθηκε» και ότι είναι δυνατόν να παραχθεί η «τέλεια» γεύση σοκολάτας με τον έλεγχο των μικροβίων.

τέλεια σοκολάτα
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΣυμφωνία Bespoke SGA Holdings και Α&Χ ΥΦΑΝΤΗΣ για την πώληση της ΝΙΚΑΣ στην ΥΦΑΝΤΗΣ
Next Article ΕΥ: Σταθερή η δυναμική των IPOs το πρώτο εξάμηνο του 2025

Related Posts

Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις: Νέα ευκαιρία να κλείσουν με «κούρεμα» προστίμων έως και 75%

26 Αυγούστου, 2025

Φοιτητική στέγη: Η Αθήνα πρωταθλήτρια με αύξηση 147% στα ενοίκια

26 Αυγούστου, 2025

Εξαγωγές: Ποια φρούτα κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας με αύξηση 41,1%

26 Αυγούστου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.