Σε μόλις 30 λεπτά ισχυρίζονται επιστήμονες από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), πως μπορούν να διασπάσουν το 90% του πλαστικού μίας χρήσης. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το καταφέρνουν μόνο με τη χρήση αέρα, μωβ φωτός και λίγες χημικές ουσίες.
Η ερευνητική ομάδα από το UNSW εστιάζει τις προσπάθειές της στην αποδόμηση του πολυστυρενίου, ένας τύπος αφρώδους πλαστικού που δεν είναι βιοδιασπώμενο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών μίας χρήσης, συνήθως για τη μεταφορά φαγητού.
Το φελιζόλ είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, καθώς διασπάται σε μικρότερα τμήματα, τα οποία εξαιτίας του χαμηλού βάρους τους μπορούν να «ταξιδέψουν» και να μολύνουν θάλασσες, αλλά και πηγές πόσιμου νερού.
Επιπλέον, αυτού του τύπου το πλαστικό μπορεί να καταλάβει συνολικά έως και το 30% του όγκου των χώρων υγειονομικής ταφής.
Δεν είναι τυχαίο, ότι σε πολλές χώρες – ανάμεσά τους κι η Ελλάδα – έχει αποφασιστεί η απαγόρευση της διάθεσής του.
Τώρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν επιτύχει τη διάσπασή του με τη χρήση τριχλωριούχου σιδήρου, μια ανόργανη χημική ένωση, σε συνδυασμό με φως και οξυγόνο.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η χημική ένωση είναι προσιτή και ευρέως προσβάσιμη, γεγονός που διευκολύνει τη χρήση της στον τομέα της ανακύκλωσης.
Με τη μέθοδο αυτή, οι ερευνητές διαχώρισαν επτά μοναδικές κατηγορίες πολυμερών κατά 90% μέσα σε μόλις 30 λεπτά, ενώ έπειτα από τρεις ώρες, το ποσοστό έφτασε το 97%.
Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ρύπανση από μικροπλαστικά, η τεχνική έχει σχεδιαστεί ώστε τα σκληρά πολυμερή να μετατραπούν σε επαναχρησιμοποιήσιμες πρώτες ύλες.
Έτσι, η διαδικασία μπορεί να υιοθετηθεί από τις υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων και το υπόλοιπο προϊόν που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για ένα νέο προϊόν από πολυμερές.