• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»FAZ: Η Ελλάδα δεν αφήνει την πανδημία να την αποθαρρύνει
Ειδήσεις

FAZ: Η Ελλάδα δεν αφήνει την πανδημία να την αποθαρρύνει

25 Ιουλίου, 2020Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

«Έξω από την κρίση», είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η κρίση του κορωνοϊού διέκοψε μεν μια πολλά υποσχόμενη ανοδική πορεία, αλλά και τώρα η χώρα «δεν αφήνει την πανδημία να την αποθαρρύνει».

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η Ελλάδα, αφότου έχασε το 25% του ΑΕΠ της κατά την κρίση του ευρώ, το 2019 παρουσίασε και πάλι ανάπτυξη και μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά τώρα, λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δραστική συρρίκνωση του ΑΕΠ.

«Η οικονομία της Ελλάδας βιώνει από το προηγούμενο έτος υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας. Η τιμή που μετρήθηκε από την Eurostat είχε αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, καθώς οι Έλληνες ανέμεναν κυβερνητική αλλαγή με τον φιλελεύθερο Κ. Μητσοτάκη και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από το καλοκαίρι του 2019, οι Έλληνες συγκαταλέγονταν στους περισσότερο αισιόδοξους στην Ευρώπη και πέτυχαν την κορυφαία ευρωπαϊκή τιμή του 113,2 τον Φεβρουάριο του 2020», αναφέρει η «FAZ», και σημειώνει ότι στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή ήταν 101,2. Τονίζει δε ότι προκαλεί τώρα κατάπληξη το γεγονός ότι με την πανδημία η διάθεση των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει.

«Οι Έλληνες βλέπουν την τρέχουσα κρίση ως προσωρινή»

«Οι Έλληνες έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων και μπορούν να αντέχουν πολλά», δηλώνει στην εφημερίδα ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έτερος Έλληνας οικονομολόγος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, εξηγεί ότι «οι Έλληνες βλέπουν την τρέχουσα κρίση ως προσωρινή και, εκτός από τα προβλήματα του τουρισμού, πολλοί πιστεύουν ότι το χειρότερο έχει περάσει».

«Οι Έλληνες ενθαρρύνονται στη σχετικά θετική εκτίμηση της κατάστασης από το γεγονός ότι χάρη στις προσεκτικές κυβερνητικές πολιτικές, η χώρα τους δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερα την πανδημία», συνεχίζει ο συντάκτης, και παραθέτει τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού και τους θανάτους από την Covid-19.

Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εξηγεί ότι, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή έρευνα, «όσο καλύτερα αντιμετωπίσει μια χώρα την πανδημία τόσο ταχύτερη είναι η ανάκαμψη από την κρίση». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι ώστε να εκτιμηθούν οι προοπτικές της Ελλάδας πιο θετικά απ' ό,τι το έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει ύφεση της τάξης του 9% για το τρέχον έτος: «Η ανάπτυξη της Ελλάδας έδειξε το α' τρίμηνο του 2020 ακόμη μεγαλύτερη δυναμική απ' ό,τι η υπόλοιπη ΕΕ. Η διάθεση των καταναλωτών είναι σχετικά καλή, η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, οι τομείς των τροφίμων και των φαρμάκων συνέχισαν να αναπτύσσονται».

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλά σημάδια ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 70%-80% σε σχέση με το 2019», αλλά, όπως διευκρινίζεται, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζουν ότι η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: «Αντιπροσωπεύει το 6,8% του ΑΕΠ ετησίως και εμμέσως περίπου το 10%», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα είχε σε αυτή την κρίση καλύτερη θέση εκκίνησης από ό,τι π.χ. η Ιταλία, η οποία και προ πανδημίας κατευθυνόταν προς ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3%. Η Ελλάδα όμως έκλεισε το 2019 με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό και επομένως έχει σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών.

«Για το 2021, η Ελλάδα θα είναι σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής της οικονομίας ένας από τους σημαντικότερους δικαιούχους του νέου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη χρηματοδότηση της ήδη προγραμματισμένης αύξησης των επενδύσεων και ταυτόχρονα θα ανεβάσει τη διάθεση στη χώρα», αναφέρεται στο άρθρο. Επισημαίνεται δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν».

Αυτό, όπως αναφέρει ο συντάκτης, όχι μόνον επέτρεψε την έναρξη της κατασκευής του μεγαλύτερου έργου στην ελληνική κτηματαγορά, την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έναντι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά επίσης και πολλά μακροπρόθεσμα έργα με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται τώρα στην αφετηρία και μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρβαση της οικονομικής επιβράδυνσης.

πανδημία
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠολλαπλασιαστικά τα οφέλη της λειτουργίας της MYTILINEOS για την ελληνική οικονομία και κοινωνία
Next Article Τουρισμός για Όλους 2020: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Related Posts

Πώς τα κρυπτονομίσματα κάνουν πλουσιότερο τον Τραμπ

16 Ιουνίου, 2025

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Ταϊβάν: Γιατί βάζει στη «μαύρη λίστα» τις κινεζικές Huawei και SMIC

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.