Θετική στάση υπέρ της επανεκκίνησης της νομισματικής χαλάρωσης υιοθέτησαν τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου της Fed, κατά την τελευταία συνεδρίαση τους, τον περασμένο μήνα, στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα περικοπή 25 μονάδων βάσης, με την οποία το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων διαμορφώθηκε στο 4% με 4,25%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.
Από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου, φάνηκε πως η μόνη διαφωνία είχε να κάνει με το πόσες ακόμη περικοπές θα δρομολογηθούν ακόμη το επόμενο διάστημα.
Όπως προκύπτει από το κείμενο, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς θεώρησε ότι «ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας έχει ενισχυθεί» από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού «είτε έχει μειωθεί είτε δεν έχει αυξηθεί».
Ως εκ τούτου, το συμβούλιο αποφάσισε κατά ευρεία πλειοψηφία να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων για το 2025, κατά ένα τέταρτο της μονάδας.
Οι μειώσεις επιτοκίων της Fed επιδρούν σταδιακά σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, τα πρακτικά ανέδειξαν και τις έντονες διαφωνίες εντός της επιτροπής, μεταξύ όσων εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει υπερβολικά υψηλό και επιβαρύνει την οικονομία και εκείνων που θεωρούν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% και απαιτεί προσεκτική στάση στη χαλάρωση της πολιτικής.
Επίσημα, μόνο ένα μέλος της Επιτροπής διαφώνησε με την απόφαση για μείωση του επιτοκίου: ο Στίβεν Μίραν, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ και εγκρίθηκε από τη Γερουσία λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση.
Τα πρακτικά ωστόσο επισημαίνουν ότι «μερικά» μέλη δήλωσαν πως θα μπορούσαν να στηρίξουν τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών ή ότι «υπήρχε αξία» σε μια τέτοια προσέγγιση.
Η ανάλυση ενισχύει τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση: «Δεν υπάρχουν πλέον διαδρομές χωρίς ρίσκο. Δεν είναι απολύτως προφανές ποια είναι η σωστή επιλογή».
Τα πρακτικά προσφέρουν μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς τα μέλη της FOMC αξιολογούσαν την πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει πλέον διακόψει τη ροή των οικονομικών δεδομένων που χρησιμοποιεί η Fed για να διαμορφώνει τις αποφάσεις της. Η έκθεση για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου δεν δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ αν το shutdown συνεχιστεί, ενδέχεται να καθυστερήσει και η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.