Financial Times: Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα ενισχύεται, αλλά...

0

«Oι Έλληνες είναι πιο αισιόδοξοι καθώς η οικονομία προσπαθεί να επιβιώσει. Η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά οι θέσεις εργασίας και τα τραπεζικά δάνεια εξακολουθούν να είναι λιγοστά»,γράφει η δημοσιογράφος των Financial Times», Kέριν Χόουπ.

H Βρετανή δημοσιογράφος που επισκέφθηκε τη χώρα μας παραθέτει μαρτυρίες Ελλήνων επαγγελματιών που έζησαν στο πετσί τους την οικονομική κρίση, αναφέρει το protothema.

«Ο Αλέξης Πανταζής άρχισε να πωλεί ασφάλιστρα αυτοκινήτων στο Διαδίκτυο όταν ξεκίνησε η ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση- όταν οι πελάτες ήταν τόσο φοβισμένοι και πολλοί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους μόνο για μερικούς μήνες κάθε φορά. Σήμερα, ο συνιδρυτής της Hellas Direct και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs έχει ενδείξεις ότι μετά από οκταετή ύφεση, η χωλαίνουσα οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει» γράφει η δημοσιογράφος των FT.

«Η διάθεση είναι πιο αισιόδοξη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Οι άνθρωποι οδηγούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους και ξοδεύουν περισσότερα» υποστηρίζει ο κ. Πανταζής.

Με μια μακρόπνοη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουνίου η Ελλάδα κατευθύνεται προς ένα ακόμη ορόσημο την αναμενόμενη επίσημη έξοδό της στις 20 Αυγούστου από το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας με την εφαρμογή πρωτοφανών μέτρων λιτότητας.

«Το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ενίσχυσε την εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα των τεράστιων υποχρεώσεων της χώρας, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9-2% φέτος και με παρόμοιους ρυθμούς μέχρι το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης και της μακράς αναμενόμενης ανάκαμψης των εγχώριων και ξένων επενδύσεων» γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αυξανόμενος αριθμός πιθανών ξένων επενδυτών επικεντρώνεται στην αγορά ακινήτων της Αθήνας. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι πιο ζοφερές για τους παραδοσιακούς γεωργικούς παραγωγούς και πολλούς μικρούς κατασκευαστές που δεν διαθέτουν κεφάλαια για επενδύσεις, δηλώνει ο κ. Πανταζής.

Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη, λένε οι αναλυτές, αν δεν ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους πιστωτές να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - εξαιρουμένων των αποπληρωμών του κεφαλαίου και των τόκων επί του χρέους - 3,5% του ΑΕΠ για άλλα πέντε χρόνια. Μια άλλη δυσκολία είναι οι τράπεζες της Ελλάδας που πιέζουνται ασφυκτικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Έχουμε προβλήματα στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για αναπτυσσόμενες εταιρείες, πόσο μάλλον για νέα δάνεια» δηλώνει στους FT κορυφαίας τραπεζίτης στην Αθήνα.

Και οι ελπίδες για ένα άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να μην έχουν αίσιο τέλος δεδομένου ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο γύρο περικοπών των συντάξεων το 2019. Το 2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο το οποίο θα επηρεάσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, σχεδόν το 35% του πληθυσμού κινδυνεύει από φτώχεια ενώ το ποσοστό ανεργίας που κυμαίνεται πάνω από 20%, είναι σχεδόν το τριπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ.

«Τα συνταξιοδοτικά και φορολογικά μέτρα θα πλήξουν τα διαθέσιμα εισοδήματα» σημειώνει η ερευνήτρια στο Κέντρο για την Καινοτομία της Διεθνούς Διακυβέρνησης, Μιράντα Ξαφά που συμπληρώνει «το ποσοστό ανεργίας μειώνεται μόνο αργά και ένα υψηλό ποσοστό νέων θέσεων εργασίας είναι θέσεις μερικής απασχόλησης που μπορεί να μην βγάλουν τις οικογένειες από τη φτώχεια».

Share.

Comments are closed.