Forbes: Ο Γουίλμπουρ Ρος έκλεψε 120 εκατ. από πελάτες του!

0

Πρόσφατη έκθεση του περιοδικού Forbes αναφέρει πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους «μεγαλύτερους απατεώνες στην αμερικανική ιστορία», αν έστω και οι μισές κατηγορίες που αντιμετωπίζει αποδειχθούν αληθινές.

Η έρευνα του δημοσιογράφου του Forbes Νταν Αλεξάντερ βασίζεται σε συνεντεύξεις με 21 στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών WL Ross & Co., που ιδρύθηκε από τον υπουργό Εμπορίου το 1997 και προσχώρησε στην Invesco το 2006, και εικάζει πως ο Ρος ενδέχεται να έκλεψε ποσό ύψους 120 εκατ. δολαρίων, όπως αποδεικνύει σειρά από αγωγές, αποζημιώσεις και πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι ισχυρισμοί της έρευνας βασίζονται στο σύνολο των κατηγοριών και αγωγών κατά του Ρος από το 2005 έως το 2017.

Ωστόσο, το υπουργείο Εμπορίου διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα του περιοδικού και ισχυρίζεται πως η έρευνα βασίζεται σε ψευδείς φήμες, υπονοούμενα και μη επαληθεύσιμα στοιχεία. Ο Ρος, με τη σειρά του, δηλώνει αθώος και αντικρούει τους ισχυρισμούς του Forbes, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουδέποτε ξεκίνησε οποιαδήποτε πράξη επιβολής εναντίον μου», παραλείποντας το γεγονός πως η εταιρεία του τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον φορέα το 2016. Ο υπουργός Εμπορίου προσέθεσε, επίσης, πως μία από τις κατηγορίες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα του Forbes έχει ήδη διαψευσθεί από το δικαστήριο, παρότι η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στη διαδικασία προσφυγής.

Περιουσία που... ζαλίζει

Ο Ρος είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον κόσμο του διεθνούς εμπορίου, καθώς έχει αναλάβει την ευθύνη της προώθησης και ανάπτυξης του ξένου και εγχώριου εμπορίου στην Αμερική.

Εκτιμάται πως η καθαρή προσωπική περιουσία του πλησιάζει το αστρονομικό ποσό των 700 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον δισεκατομμυριούχο για το επιτελείο του, τον χαρακτήρισε «θρυλική ιδιοφυΐα της Wall Street», προσθέτοντας πως «σε αυτή τη θέση δεν θα μπορούσα να τοποθετήσω έναν φτωχό άνθρωπο».

Στο παρελθόν, το Forbes είχε τεκμηριώσει πως ο Ρος είχε επανειλημμένως κάνει ψευδείς δηλώσεις για την προσωπική περιουσία του, έτσι ώστε να τοποθετηθεί ψηλότερα στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του κόσμου. Ο υπουργός Εμπορίου είχε κάποτε αναφέρει πως μετέφερε ποσό ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορα μέλη της οικογένειάς του, για να εξηγήσει γιατί η προσωπική του έκθεση χρηματοοικονομικής πληροφόρησης περιείχε σημαντικά λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από ό,τι ο ίδιος ισχυριζόταν.

Η έκθεση του περιοδικού υποστηρίζει πως όσοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ρος αναφέρουν ομόφωνα τα ίδια συμπεράσματα: κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που έχει εμμονή με τα χρήματα και δεν δίνει σημασία στα πραγματικά γεγονότα. «

Δεν σέβεται και τόσο την ειλικρίνεια και χρησιμοποιεί κάθε δύναμη, ώστε να αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία του», ανέφερε ο Ασερ Εντελμαν, γνωστός κεφαλαιούχος της Νέας Υόρκης. Ενας από τους πρώην συναδέλφους του Ρος που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος ήταν ακόμη πιο άμεσος στις δηλώσεις του στο περιοδικό. «Πρόκειται για παθολογικό ψεύτη», ανέφερε η ανώνυμη πηγή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share.

Comments are closed.