Κερδισμένους και χαμένους διαπιστώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι τα οφέλη είναι σημαντικά για εργαζόμενους με παιδιά και μεσαία εισοδήματα, αλλά ελάχιστα έως ανύπαρκτα για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.
Στη γνωμοδότησή της, η ΟΚΕ επισημαίνει ότι η φορολογική ελάφρυνση για όσους έχουν αποδοχές κοντά στον κατώτατο μισθό είναι οριακή, καθώς δεν αλλάζει η χαμηλή κλίμακα για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και παραμένει η απότομη αύξηση της επιβάρυνσης για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, παρότι ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 20%.
Επιπλέον, κανένα όφελος δεν προκύπτει για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Η Επιτροπή τονίζει ότι η μερική απασχόληση, ιδίως για μητέρες με ανήλικα παιδιά, παραμένει χωρίς φορολογική ελάφρυνση, ζητώντας ειδικές προβλέψεις για αυτή την κατηγορία.
Η ΟΚΕ προειδοποιεί πως η αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2026 θα μειώσει περαιτέρω το όφελος από τη μείωση των συντελεστών, καθώς περισσότερα εισοδήματα θα υπερβούν το όριο των 10.000 ευρώ. Ο φόρος σε αυτό το κλιμάκιο, αν και μειωμένος, θα παραμένει υπερδιπλάσιος του 9% που ισχύει για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Η Επιτροπή εκφράζει επίσης ανησυχία για τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων, που διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων ομάδων. Ζητά νέες διορθώσεις στα χαμηλά κλιμάκια, ώστε να ενισχυθεί η πραγματική ανακούφιση των νοικοκυριών.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ΟΚΕ θεωρεί ότι η ελάφρυνση είναι περιορισμένη, αφού οι νέοι, χαμηλότεροι συντελεστές θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2027, όταν ήδη ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές θα έχουν μειώσει το εισόδημα των νοικοκυριών. Η μείωση, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα έχει μόνο προσωρινό ή υποθετικό όφελος.
Θετικά ωστόσο αξιολογείται η οριζόντια μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, αν και η ΟΚΕ τονίζει ότι δεν εξαλείφεται ο παράλογος τρόπος φορολόγησης πλασματικών εισοδημάτων, που παραμένει άδικος για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες.
Στα εισοδήματα από ενοίκια, η Επιτροπή χαιρετίζει τη νέα ενδιάμεση κλίμακα, καθώς η σημερινή φορολόγηση εκτοξεύεται υπερβολικά από ένα επίπεδο και πάνω, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους μικρούς ιδιοκτήτες.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η ΟΚΕ διατυπώνει ενστάσεις για τα κριτήρια απαλλαγής πρώτης κατοικίας σε μικρούς οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, θέτοντας το ερώτημα γιατί να μην ισχύει ανάλογη αντιμετώπιση και για μεγαλύτερους οικισμούς με αντίστοιχα χαμηλά εισοδήματα.
Αντίστοιχα, για τη μείωση του ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους, επισημαίνει ζητήματα ανισότητας στη μεταχείριση νησιών ανάλογα με το μέγεθος και τη γεωγραφική τους ενότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλες τις νησιωτικές περιοχές.
Συνολικά, η ΟΚΕ χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με ανεπαρκή στόχευση για τα πιο αδύναμα στρώματα, ζητώντας περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστικές παρεμβάσεις υπέρ των χαμηλόμισθων και των μικρομεσαίων.

