Σφοδρή αντίδραση από τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μέρτζ στο σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις εταιρείες ενοικίασης από το 2030.
Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μέρτζ απέναντι σε ένα προσχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρνει ριζικές αλλαγές στην αγορά του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την πρόταση, από το 2030 και μετά, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και μεγάλες εταιρικές στόλοι θα είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα (EVs).
Ο Μέρτζ χαρακτήρισε την πρόταση αυστηρή, άκαμπτη και μη ρεαλιστική, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει καίρια τη βαριά βιομηχανία αυτοκινήτου της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη την τεχνολογική ωριμότητα και τις ανάγκες της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τεχνολογική ποικιλομορφία και στρατηγική ευελιξία στις μεταφορές.
Ένα μέτρο που επηρεάζει το 60% των πωλήσεων Οι εταιρικοί στόλοι – δηλαδή οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε εταιρείες ενοικίασης και στόλους επιχειρήσεων – αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των νέων ταξινομήσεων οχημάτων στην Ε.Ε.. Επομένως, η πρόταση της Επιτροπής δεν είναι απλώς μια συμβολική κίνηση, αλλά αφορά τον πυρήνα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Μέρτζ προειδοποίησε ότι εάν η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση γίνει με τρόπο επιβεβλημένο και βεβιασμένο, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να πληγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πράσινη μετάβαση.
Η θέση της Γερμανίας στην Ε.Ε. Ο Καγκελάριος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως η Γερμανία συνεισφέρει περίπου το 25% του προϋπολογισμού της Ε.Ε., υπονοώντας ότι θα πρέπει να έχει και αντίστοιχο λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις του μπλοκ. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να λειτουργεί με λογική εντολών από τις Βρυξέλλες χωρίς να ακούγονται οι φωνές των μεγάλων κρατών μελών και των πολιτών τους», τόνισε. Τι δείχνει αυτή η σύγκρουση;
Η σύγκρουση Μέρτζ - Κομισιόν αποτελεί άλλη μια πράξη στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ φιλόδοξων κλιματικών στόχων και της πραγματικότητας της βιομηχανίας. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, τίθεται το ερώτημα: Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτή, χωρίς να «στραγγαλιστεί» η ευρωπαϊκή οικονομία; Ο Μέρτζ φαίνεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν τα μέσα και τον ρυθμό της μετάβασης, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το μέλλον της αυτοκίνησης πρέπει να είναι πράσινο, αλλά όχι επιβεβλημένο.car